Uskoro Krapinskom ulicom u Jablanovcu promet u oba smjera

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI PROMET

Radovi na kolniku i nogostupu u Krapinskoj ulici u naselju Jablanovec privode se kraju. Gradilište su obišli gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, zamjenik Alan Labus, predsjednik gradskog vijeća Matija Teur i ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislav Landeka.

Izvanrednim održavanjem prometnice omogućit će se odvijanje dvosmjernog prometa Krapinskom ulicom.

Krešimir Petric, zamjenik pročelnice upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove grada Zaprešića, podsjetio je kako su radovi na samoj ulici započeli još prošle godine. Prvi su radovi bili u sklopu projekta aglomeracije Zaprešić, nakon kojih je uslijedila je i rekonstrukcija samog vodovoda u cijeloj ulici s kućnim priključcima. Po završetku radova na vodno komunalnoj infrastrukturi, stanje prometnice je bilo takvo da ju je bilo potrebno rekonstruirati. Grad Zaprešić u suradnji sa Županijskom upravom za ceste pristupio je rekonstrukciji prometnice. Radi se o prometnom koridoru koji će biti 7,5 metara, tj. 6 m kolnika i 1,5 m nogostupa na jednoj strani.

Radi se o zahvatu otprilike oko 600 metara dužine, izjavio je Krešimir Petric, te dodao kako će spoj na Stubičku ulicu za sada će ostati u postojećem stanju, odnosno nešto sužen, ali će biti adekvatno obilježen vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Po završetku ovih radova nastavit će se odmah i pripremanje kvalitetnog spoja na samu Stubičku ulicu koja je također županijska prometnica.
Vrijednost radova na samoj prometnici je oko 5,5 milijuna kuna, na što treba dodati još otprilike oko 4 milijuna kuna vodno komunalne infrastrukture u sklopu aglomeracije, a očekuje se da bi do konca ove godine uspjeli završiti sve ove radove, zaključio je Krešimir Petric.

Prilikom pregleda tijeka radova na ovom dijelu Krapinske ulice, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je naglasio kako je bitno reći da se svakim danom sve kvalitetnije povezuje naselje Jablanovec preko West gatea s ostalim dijelovima Zaprešića, te kako je ova cesta iznimno bitna i zbog sigurnosti, kako vozila, tako i pješaka. Gradonačelnik Turk je, uz spominjanje nove dimenzije sigurnosti, posebno istaknuo kako je vrijednost radova negdje oko 10 milijuna kuna, i dodao kako to govori da ulaganje u sigurnu prometnu infrastrukturu nema alternative.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, Tomislav Landeka je podsjetio kako Krapinska ulica već duži niz godina čeka na svoju rekonstrukciju, odnosno kako je projekt aglomeracije zaprešićkog područja godinama u pripremi. Dodao je kako su zajedničkim snagama Grad Zaprešić, VIO Zaprešić i Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije pristupili sanaciji Krapinske ulice koja je tada bila širine 3,5 m u duljini od 600 metara. Predviđa se kraj ovih radova negdje u drugoj polovici prosinca, i tada će Krapinska ulica dobiti širinu kolnika za nesmetan promet u oba smjera. Ulica će dobiti i jednostrani nogostup širine 1,5 m, što je izuzetno značajno, naročito za sigurnost pješaka koji će se moći nesmetano kretati. Projekt je vrijednosti 5,5 milijuna kuna, napravljen je u suradnji s Gradom Zaprešićem gdje Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije financira dio kolnika, dok nogostup financira Grad Zaprešić.
Tomislav Landeka je podsjetio kako je Županijska uprava za ceste početkom rujna potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture u vrijednosti od 48 milijuna kuna za sanaciju objekata oštećenih petrinjskim potresom. Slijedi sanacija ukupno 38 objekata, a četiri se nalaze na području Grada Zaprešića: most u naselju Hruševec Kupljenski, dva u naselju Kupljenovo, te jedan u naselju Pojatno. Ukupna vrijednost u prvom valu investicija za Grad Zaprešić 10,6 milijuna kuna, ali se tu ne završava. Dio aglomeracije koji prati okolna naselja, odnosno općine Luka, Jakovlje, Bistra, Brdovec, Marija Gorica i Dubravica, dakle zaprešićko područje, bit će uključeno u velik broj projekata s 55 milijuna kuna novih ulaganja.

Tomislav Landeka je izjavio i kako su primili poziv na potpisivanje novog ugovora za sanaciju objekata oštećenih zagrebačkim potresom u iznosu 215 milijuna kuna, gdje su iz Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije obuhvatili 111 operacija na području cijele županije. Radi se o 35 klizišta, 32 mosta i propusta, te 30 novih dionica za sanaciju koje su uzrokovane potresom. Na području Zaprešića će se sanirati veliko klizište u naselju Kupljenovo, vrijednosti oko milijun kuna, a sanirat će se i kolnik u duljini od 2,5 km, što je dodatna investicija od 5,5 milijuna kuna.

Tomislav Landeka je rekao i kako će se do ljeta preko 20 milijuna kuna uložiti samo u sanaciju županijskih i lokalnih cesta na području grada Zaprešića, a u razdoblju od dvije godine će se uložiti skoro 30 milijuna kuna u zaprešićku cestovnu infrastrukturu.