Događanja u Zaprešiću u sljedećih tjedan dana

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Vikend i tjedan koji je pred nama ispunjeni su raznim događajima u Zaprešiću, te smo iz ponude izdvojili devet raznih događanja s kojima možete ispuniti svaki od tih sedam dana.

05. studenog od 20:00 h u sklopu glazbenog programa „Nocturno u Novim dvorima“, koji će se održati u Vršilnici u Novim dvorima, održat će se koncert elektronskog dua „B3B1Z1AS“ koji donosi spoj ambijentalne glazbe, techna i apstrakcije. „B3B1Z1AS“ čine Filip Merčep – udaraljkaš i marimbist, član ansambla SUDAR Percussion, te Boy van Ooijen na bubnjevima.

Boy i FIlip su se upoznali na studiju Live Electronics na Conservatorium van Amsterdam. Suradnju su počeli 2020.kad su dobili poticaj Zaklade Kultura nova za razvoj novih umjetničkih ideja. Projekt Machine Learning palica za vibrafon razvio je sustav prepoznavanja različitih palica. Umjetnici sad mogu koristiti palice koje ionako koriste kao kontroler za upravljanje parametara elektroničke audiovizualne glazbe. Dvojac je nastavio razvijati kodove koji utječu na kreiranje audiovizualne glazbe. Mnoge tehničke ideje će pokazati i na koncertu! 2021. Boy i Filip su osmislili interaktivnu izložbu za mlade „Videoigranje s umjetnošću“ koja predstavlja audio/vizualnu umjetnost kroz popularni pristup igranja videoigrica.

Umjetnici su napravili audio, vizualne i audio/vizualne instalacije koje su međusobno povezane, odnosno dijele informacije inputa te tvore jedan zajednički output. Posjetitelji spomenute instalacije kontroliraju igrajući se kontrolerima za PlayStation, GoPro kamerom, svojim mobitelima i ljudskim glasom! Zatvaranje izložbe je u formi koncerta kojim se pokazuju kako „videoigranje“ može biti kontrolirano i samim glazbenim instrumentima u slobodnoj improvizaciji. Za vrijeme trajanja koncerta publika ima priliku biti dijelom izvedbe kontrolirajući neke od glazbenih parametara kontrolerima. Koncert će predstaviti njihov zadnji umjetnički glazbeni projekt u kojem ispituju zvučnu kombinaciju ambijentalne glazbe, techna i apstrakcije.


Do 21. studenog se prikazuje izložba grafika i umjetničkih knjiga „Shakti“ – Celestina Vičević.
Izložba u organizaciji Galerije Razvid se prikazuje u prostorijama Ogranka matice hrvatske u Zaprešiću, a otvorena je za posjetitelje radnim danom od 16 – 20 h.

Celestina Vičević rođena u Rijeci 1976. Djeluje u polju likovnih umjetnosti, u području grafike i umjetničke knjige. Grafiku doživljava kroz prošireni pojam grafičkog medija – bavi se grafičkim objektima, instalacijama i ambijentom, ovisno o danom prostoru. Umjetničko istraživanje opisuje kao ‘razmišljanje u materijalima’ (‘material thinking’, P. Carter), gdje već sam odabir određenih materijala (papira različitih kvaliteta i prozirnosti, u kombinaciji sa svjetlosti i različitim osvjetljenjima) oblikuje radove specifičnog senzibiliteta i poruke. U svom umjetničkom i pedagoškom radu primjenjuje znanja, metode i tehnike iz područja joge. Kroz spoj joge i umjetnosti naglašava važnost stvaralačkog procesa kao načina spoznaje te snažan terapeutski utjecaj umjetnosti na čovjeka u cijelosti.
Godine 2000. diplomirala je Likovnu kulturu na Odsjeku za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u području grafike (mentor prof. J.Butkovića). Godine 2015. doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u području grafike (s temom Grafički list kao svjetlosni objekt i ambijent, mentorice prof. N. Arbanas i prof. V. Turković) te stekla naziv doktorice umjetnosti.
Predaje kolegije iz područja grafike na preddiplomskim studijima Likovne pedagogije, Primijenjene umjetnosti, Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, te na diplomskom studiju Likovne pedagogije.
Godine 2006. postaje vanjski suradnik a od 2016. zaposlenica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.
Aktivno izlaže samostalno i skupno od 1999. godine na umjetničkim manifestacijama (trijenalima, bijenalima…) vezanim za grafiku, crtež i umjetničku knjigu u zemlji i inozemstvu. Njeni su radovi uvršteni u kolekcije i zbirke domaćih i inozemnih institucija. Autorica je nekoliko stručnih članaka te dobitnica nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.


Do 21. studenog može se pogledati još jedna izložba u organizaciji Galerije Razvid, izložba skulptura „Remnants of Tomorrow“ – Vice Glibota.
Izložba je u Vršilnici u Novim dvorima otvorena za posjetitelje radnim danom od 16 – 21 h.

Vice Glibota rođen 09. travnja 1988. u Splitu, gdje ujedno pohađa i 2008. god. završava srednju likovnu školu Fausta Vrančića, u Splitu, smjer kiparstvo. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru upisuje se 2008. na kojoj i magistrira kiparstvo 2013. u klasi prof. Stjepana Skoke. Sudjelovao je na kiparskoj koloniji na Braču 2012. i autor je jedne javne skulpture u kamenu u Bolu na Braču.
Sudjelovao je u izradi projekta astroparka, edukacijskog centra za djecu i odrasle, koji je svečano otvoren u svibnju 2017. u sklopu Makarske zvjezdarnice. Autor je 7 javnih skulptura koje predstavljaju nebeska tijela sunčevog sustava (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Asteroidni pojas, asteroid Makarska, Kuiperov pojas). Cilj projekta je pobuditi interes za znanost i umjetnost kod svih naraštaja, poboljšati znanstvenu pismenost te približiti znanost općenito, a poglavito astronomiju i astrofiziku naraštajima koji dolaze.
Voli raditi u različitim medijima poput drva, kamena, gipsa, betona, metala i sl. Trenutni medij u kojem realizira umjetnički rad je kombinirana tehnika koja uključuje otpadne elektroničke komponente iz starih računala, radija i sl. u kombinaciji s otpadnim drvom starog namještaja, kaširani papir, el. instalacije, te gips. Cilj je koristiti otpadni materijal u svrhu reciklaže u obliku umjetničkog djela. Član je HDLU-a Zagreb i HULU-a Split. Živi i radi u Makarskoj.


Do 13. studenog u crkvi sv. Ivana Krstitelja u dvorani “Bl. Alojzije Stepinac” možete pogledati međunarodnu izložbu “Euharistijska čuda diljem svijeta” koju je osmislio bl. Carlo Acutis, radnim danom od 17:00 do 20:30, a nedjeljom poslije svetih misa do 14 sati i od 17:00 do 20:30.


Gradska Knjižnica Ante Kovačića dugi niz godina njeguje suradnju s HPD-om Zaprešić, od 7. studenog će se održati 6. Planinarski tjedan, koji dovodi u Zaprešić najpoznatije hrvatske alpinističke i planinarske legende: Milana Majerovića-Stilinovića, Darka Berljaka i Borislava Aleraja. Članovi HPD-a Zaprešić pripremili su i organizirali izložbu fotografija “Fotografije iz gojzerica”.

7.11.2022. | 18:00
Fotografije iz gojzerica – otvorenje izložbe fotografija članova HPD-a Zaprešić

7.11.2022. | 18:30
Milan Majerović-Stilinović: Što sam naučio na planini (Priče u hodu) – predstavljanje knjige i razgovor s autorom

Milan Majerović-Stilinović rođen je 1972. godine. Kao diplomirani i slobodni novinar radio je u dnevnim listovima, na radijskim postajama, web portalima i internetskim televizijskim programima. U javnosti najviše prepoznatljiv kao TV reporter, urednik i voditelj, posljednjih godina radi kao samostalni savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću.
Početkom 2019. godine pokrenuo je Facebook blog „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za njegovu prvu knjigu. Sretno i veselo sa suprugom i troje djece živi i radi u Zagrebu, podno Medvednice, uvijek u niskom startu za odlazak u planinu.

8.11.2022. | 10:00
Matej Perkov: Planina mi je najdraža škola – multimedijalno predavanje za mlade

Ekspedicionist i putopisac Matej Perkov održao je brojna predavanja pred mališanima koja su ga motivirala da napiše dječju planinarsku početnicu koju će predstaviti uz istoimeno poučno i zabavno predavanje „Planina mi je najdraža škola“, uz slike s Velebita, Učke, Biokova i Ivančice

8.11. 2022. | 18:00
Darko Berljak: Nebo puno Himalaje – multimedijalno predavanje i predstavljanje knjige

Darko Berljak dugogodišnji je profesionalni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza i volonterski tajnik Hrvatske gorske službe spašavanja. Ispenjao je preko 300 alpinističkih smjerova raznih teškoća u stijenama europskih planina. Bio je vođa dvadesetak alpinističkih ekspedicija u Africi, Australiji i Tasmaniji, Južnoj Americi i Aziji, od čega 11 na himalajske osamtisućnjake. Nositelj je brojnih odlikovanja, a ekspedicije koje je vodio dobile su niz državnih i gradskih priznanja.

9.11.2022. | 18:00
Borislav Aleraj: Alpinist (Male penjačke priče) – multimedijalno predavanje i predstavljanje knjige

Borislav Aleraj Akac legenda je hrvatskog alpinizma. Tijekom svoje alpinističke karijere više se posvetio otkrivanju netaknutih stijenskih linija u Hrvatskoj nego skupljanju penjačkih trofeja u inozemstvu, a penjačkim „uspjesima“ često je pretpostavljao podučavanje novih generacija i nesebičan rad u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, čiji je član već više od 50 godina. Zbog toga ga brojni hrvatski alpinisti smatraju ga svojim učiteljem i alpinističkim uzorom i pamte kao autora nekih od danas najpopularnijih alpinističkih smjerova u domaćim stijenama. Popularizaciji alpinizma i planinarenja doprinio je i brojnim tekstovima za časopise Hrvatski planinar i Priroda te autorstvom četiriju knjiga. Dobitnik je najviših priznanja Hrvatskoga planinarskog saveza i njegov je počasni član.