Od prvog obvezna vožnja s upaljenim svjetlima, pripremite i zimsku opremu

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI PROMET

I ove godine u studenom stupaju na snagu odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama o zimskim gumama i upaljenim svjetlima na automobilima. Često se obje odredbe povezuju s pomicanjem kazaljke na satu, no zakon je ipak malo drugačiji.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz 2019. godine, (NN 70/19) na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka (preporučuje se korištenje dnevnih ili kratkih svjetala tijekom cijele godine). Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Iako mnogi ovu odredbu povezuju sa zamjenom ljetnih guma u zimske, imate još 14 dana vremena. Naime, u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

 

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno, bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom vozaču prijeti novčana kazna od 1000 kuna.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.