21. listopada: Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

NOVOSTI POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ

21. listopada obilježavamo Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. U prometnim nesrećama, na globalnoj razini, godišnje život izgubi više od 1,3 milijuna ljudi. Prometne nesreće vodeći su uzročnik smrti djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina, a osmi uzročnik smrti na svijetu za osobe svih dobnih skupina. Posebno ugrožena skupina su pješaci, biciklisti i motociklisti koji čine više od polovice smrtno stradalih u prometu. Prema statističkim pokazateljima u 2021. godini, u prometnim nesrećama smrtno je stradala 291 osoba, što je 54 osobe više u odnosu na 2020.

Djelatnici Policijske postaje Zaprešić istaknuli su kako je na njihovom postajnom području 2021. zabilježeno 29 prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca, od toga osam nesreća u kojima su djeca zadobila tjelesne ozljede. Ove godine do listopada bilježe 19 prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca, od čega šest u kojima su djeca zadobila tjelesne ozljede.

Kako bi se povećala sigurnost na prometnicama, djelatnici Policijske postaje Zaprešić ovaj su dan obilježili u Osnovnoj školi u Mariji Gorici te u suradnji s Udrugom Roda s učenicima četvrtih razreda uz edukativnu igru učili prometna pravila.