Policijska postaja Zaprešić priprema edukaciju za Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ

Ove godine 21. listopada obilježavamo treći po redu Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.

Policijska postaja Zaprešić taj će dan obilježiti u Osnovnoj školi u Mariji Gorici u suradnji s Udrugom Roda. S učenicima četvrtih razreda uz edukativnu igru će se upoznati s prometnim pravilima.

U prometnim nesrećama, na globalnoj razini, godišnje život izgubi više od 1,3 milijuna ljudi. Prometne nesreće vodeći su uzročnik smrti djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina, a osmi uzročnik smrti na svijetu za osobe svih dobnih skupina. Posebno ugrožena skupina su pješaci, biciklisti i motociklisti koji čine više od polovice smrtno stradalih u prometu.

Prometne nesreće u Hrvatskoj predstavljaju značajan javnozdravstveni problem. Isto kao i u svijetu, vodeći su uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj populaciji. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova vidljivo je smanjenje broja prometnih nesreća te broja umrlih i ozlijeđenih (usprkos povećanju broja vozača, motornih vozila i prometnica) u posljednjih nekoliko godina – stopa smrtnosti od cestovnih prometnih nesreća za Hrvatsku iznosila je 2011. godine 9,7/100 000, dok je u 2020. godini iznosila 5,8/100 000. U zadnjem desetogodišnjem razdoblju (2011. – 2020.) ukupno je u prometnim nesrećama u Hrvatskoj smrtno stradalo 3.324 osoba, a 144.708 osoba je ozlijeđeno.

Prema statističkim pokazateljima u 2021. godini, u prometnim nesrećama smrtno je stradala 291 osoba, što je 54 osobe više u odnosu na 2020. godinu.