Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene nagrade i javna priznanja

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj povodom 27. rođendana grada Zaprešića i 221. obljetnice rođenja najpoznatijeg stanovnika grada, bana Josipa Jelačića laureatima su dodijeljena javna priznanja.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Ivanu Čedomiru Ostrešu u znak javnog priznanja za bogat slikarski, kiparski i grafički opus te pjesničko stvaralaštvo kojim je trajno obilježen kulturni i umjetnički identitet Zaprešića. Riječ je o doajenu zaprešićke i hrvatske likovne scene koji kroz svoje crteže i likove donosi motive „zaboravljenog“ i minulog Zaprešića. Autor je nekoliko zbirki pjesama zapisanih na starom zaprešićkom govoru. Suradnik je na projektu izrade dviju monografija o Dragutinu Grgasu Belom (2021. i 2022.). Za ovogodišnje izdanje monografije ručno je napravio uvez i korice, a u idućoj godini priprema veliku izložbu za obilježavanje 450 godina Seljačke bune u čast Iliji Gregoriću.

U znak javnog priznanja za promociju Zaprešića ostvarenu bogatim kulturnim, koncertnim i drugim manifestacijama te za poseban doprinos revitalizaciji Jelačićevih Novih dvora, Gradsko vijeće dodijelilo je ovogodišnju Nagradu Grada Turističkoj zajednici grada Zaprešića koju je preuzeo direktor Toni Ganjto.

Najviše gradonačelnikovo priznanje, povelju, dobila je IT tvrtka “Three of them”, najbrže rastuća tehnološka tvrtka u Hrvatskoj i jedna od 50 najbrže rastućih u Srednjoj Europi za doprinos pozitivnom imidžu Zaprešića u sferi gospodarstva, posebice IT sektora. Ime tvrtke predstavlja trojicu osnivača; braću Petra i Marka Gabuda te Roberta Šinka, koji su svi građani Zaprešića.

Povelju je primio i tim za međunarodnu suradnju Srednje škole ban Josip Jelačić koji čine Helga Kraljik, Ankica Šarić, Željka Winkler, Ida Globočnik i Slavica Gojević i to za bogatu međunarodnu suradnju u projektima “Model Zaprešić”, “Erasmus+” i “eTwinning” te za uspješno povezivanje ustanova i udruga zaprešićkog kraja s ciljem unaprjeđenja odgoja i obrazovanja.

Plaketa je dodijeljena Anti Žaji, ravnatelju i kustosu Muzeja Matije Skurjenija za popularizaciju djela samoukog naivnog umjetnika Matije Skurjenija izvan granica Zaprešića i Hrvatske. Zatim, Stjepanu Katiću, likovnom umjetniku i aktivnom članu Kluba Zapreščana za bogato likovno stvaralaštvo i humanitarno djelovanje te izniman doprinos promociji likovne umjetnosti posebice u novim medijima. Plaketu je primio i tim Ispostave hitne pomoći Zaprešić za poseban profesionalni angažman i predanost u radu tijekom pandemije virusa COVID-19 s ciljem očuvanja zdravlja građana.

Medalja Grada Zaprešića dodijeljena je Marini Kostelac, kazališnoj, filmskoj i televizijskoj glumici te dramskoj pedagoginji za doprinos dramskom i kazališnom odgoju djece i mladih te razvoj kazališne umjetnosti u Zaprešiću. Medalja je dodijeljena i timu studenata i mentora specijalističkog diplomskog stručnog studija Projektni menadžment Veleučilišta Baltazar Zaprešić, a dobili su je za osvojeno 1. mjesto s projektom „SOLAR SKATE PARK“ iz područja Turizma, nastalim u sklopu projekta „Sinergija znanja Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar Zaprešić –SING“. Nadalje, medalju je primio Mihael Čurić i to za osvojenu zlatnu medalju na Europskom prvenstvu mladih u streličarstvu (u paru s Mijom Međimurec iz Varaždina) u kategoriji složenog luka U18 mix team održanom u Engleskoj. Medalja je uručena i rukometašima Matiji Jurasoviću i Antoniju Fabeku te pomoćnoj trenerici Niki Horvat za osvojenu zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u rukometu na pijesku koje je održano ove godine u Grčkoj. Medalja je dodijeljena i Alenu Kasumoviću, likovnom, akademskom umjetniku za samostalne i brojne skupne izložbe u Hrvatskoj i svijetu kojima, osim umjetnosti, pronosi i ime Zaprešića te svojim entuzijazmom u radu potiče i druge osobe s invaliditetom na umjetničko djelovanje.

Zahvalnice su dodijeljene Evi Matanović, učenici OŠ Ljudevita Gaja u znak javnog priznanja za doprinos u kreiranju vizualnog identiteta sudjelovanja Grada Zaprešića u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Zatim, Štefici Vincek Modrušan, predsjednici Udruge „CRO-ECO Centar Zaprešić“ za realizaciju projekta prvih Solidarnih vrtova u Zaprešiću te provođenje edukativnih radionica o ekološkoj poljoprivredi i uzgoju starih sorti povrća. Zahvalnicu je dobio i Darko Matić, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Zaprešić za izniman angažman na uređenju planinarskih staza i odmorišta na području grada te za poticanje građana na bavljenje rekreacijom i boravak u prirodi kroz organizaciju izleta i Planinarskog tjedna u Zaprešiću. Zahvalnicu je, zatim, primio Robert Jandras, bivši dugogodišnji predsjednik Nogometnog kluba Croatia Pojatno za unaprjeđenje sporta u Pojatnu te odgovorno vođenje Kluba i predanost u radu. Također, zahvalnica je posthumno dodijeljena Luki Karačiću, nekadašnjem članu Vijeća Mjesnog odbora Pojatno, za dugogodišnji doprinos unaprjeđenju kvalitete života mještana naselja Pojatna i djelovanju mjesne samouprave. Zahvalnicu je preuzela supruga Stanka Karačić.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović čestitali su Gradu rođendan.

Nagrade i priznanja dodijelili su gradonačelnik Željko Turk i predsjednik Gradskog vijeća Matija Teur.