Na kavi s Majom Delač, programskom voditeljicom u CEZAM-u

MOJ ZAPRESIC NA KAVI

Kako ste počeli s radom u CEZAM-u?

U CeZaM-u (stari naziv Centar za mladež Zaprešić) volontirala sam na zadnjoj godini fakulteta na programu MPPI kao individualni volonter. Svidjelo mi se jer sam imala priliku razvijati svoje vještine uz stručnu podršku. 2017. na istom programu počela sam raditi kao grupni voditelj i postepeno se upoznavala s ostalim programima udruge. Kreativnost, fleksibilnost i usmjerenost na potrebe pojedinca su ono što me najviše „vuklo“ radu u udruzi.

Kakav je osjećaj raditi s djecom i mladima?

Raditi s djecom i mladima za mene je istovremeno jako odgovoran ali i zanimljiv posao. Sviđa mi se što ih mogu naučiti vještinama korisnim za život, biti im podrška u odrastanju, a istovremeno učiti od njih. Djeca i mladi me često podsjete koliko je važno u životu veseliti se malim stvarima i biti svoj.

Dobivate li od mladih polaznika vaših radionica i tečajeva neposredne informacije kakve su njihove potrebe ili želje? S kojim problemima se susreću djeca i mladi u želji da prošire svoja znanja i vještine?

Kada kreiramo neki program važno nam je napraviti ga prema stvarnim potrebama naših korisnika. Često kreiramo online upitnike, tražimo informacije od nastavnika i stručnih suradnika škola, roditelja, a standard na našim programima su i evaluacije koje nam daju važne informacije za kreiranje budućih aktivnosti. Djeca i mladi najčešće nam se javljaju zbog teškoća u odnosu s vršnjacima, nedostatka samopouzdanja, stresa vezanog uz školovanje itd.

Koliko CEZAM ima mogućnosti biti jedan od motora u kreiranju aktivnosti na području Zaprešića?

Udruga CeZaM Zaprešić od svojih početaka kreira aktivnosti za zajednicu, surađuje sa svim relevantnim institucijama te zagovara potrebe djece, mladih i obitelji. Smatramo da je upravo umrežavanje svih aktera u zajednici važno kako bi se adekvatno reagiralo na potrebe naših korisnika.

CEZAM kroz godinu radi na raznolikim projektima za djecu i mlade. Kako se odabiru projekti na kojima će se raditi?

Kao udruga smo se usmjerili na 3 strateška područja. To su zaštita mentalnog zdravlja, volontiranje te slobodno vrijeme. Tijekom godine pratimo natječaje na gradskoj, županijskoj i državnoj razini te timski dogovaramo koji se projekt prijavljuje na natječaj. Važno nam je pokriti sva 3 strateška područja i populaciju kojom se bavimo što nam je često veliki izazov zbog neredovitosti u objavljivanju natječaja.

Edukativne kartice za brigu o mentalnom zdravlju pokazale su se kao pogodak i mnogi su bili oduševljeni takvim proizvodom. Kako je došlo do te ideje, i planira li se nešto slično raditi u budućnosti da je posvećeni brizi o mentalnom zdravlju?

Edukativne kartice nastale su nakon što smo dobili pozitivne povratne informacije o Instagram kampanji 30-dnevni izazov brige o sebi. Željeli smo potaknuti i one koji nemaju društvene mreže na svakodnevnu brigu o sebi. Kartice su male i stanu u svaku torbu, aktivnosti su jednostavne i nije potrebno puno vremena da bi se provele. Planiramo i dalje kreirati edukativne materijale što i činimo na našim drugim projektima.

Kakvo je Vaše mišljenje, brinemo li se u Hrvatskoj dovoljno o mentalnom zdravlju? Što radimo dobro, a gdje često griješimo?

Smatram da se posljednjih godina zaista puno govori o mentalnom zdravlju i da su ljudima dostupnije informacije kako brinuti o sebi, besplatne telefonske linije te informacije o mjestima gdje mogu dobiti pomoć. U tom velikom broju informacija o mentalnom zdravlju, nerijetko viđam savjete koji zapravo negativno utječu na naše mentalno zdravlje i samo produbljuju probleme. Zato savjetujem da uvijek provjerite gdje se osoba educirala, ima li priznatu diplomu i da kritički promišljate o sadržaju.

Već neko vrijeme CEZAM radi i na videima koji se mogu pogledati preko raznih online platformi. Kakva su bila iskustva u radu na kreiranju tih video sadržaja?

Nas uvijek veseli snimanje videa, a posebno iskustvo nam je bilo kada smo u sklopu nagrade Ureda za udruge imali priliku iskusiti kako izgleda kada te snimaju profesionalci. Važno nam je da je sadržaj zanimljiv i koristan, no nažalost često je ograničen materijalnim resursima.

CEZAM je redovito uključen u gradske manifestacije poput Dječjeg tjedna u listopadu, ili projekta Ljeto u Zaprešiću. Koliko takav način suradnje s Gradom Zaprešićem otvara neka nova vrata za drugačije programe?

Grad Zaprešić od samih početaka podržava rad udruge i prepoznaje važnost udruge za zajednicu. Nama je takva podrška važna jer smatramo da tako možemo kvalitetno odgovoriti na potrebe građana. Velik broj naših aktivnosti je besplatan za građane upravo radi podrške Grada Zaprešića.

Kakve su reakcije na društvenu igra Što nakon točkica?

Reakcije su odlične. Igra se svidjela djeci, mladima ali i odraslima. Mi ju koristimo u individualnom i grupnom radu i odlična je za bolje upoznavanje sebe i drugih. Poznavanje sebe važan je preduvjet za zdrav razvoj osobe.

Što CEZAM planira od projekata u bližoj budućnosti?

Nastavljamo s radom u sva tri područja. Planiramo aktivnosti za slobodno vrijeme djece i mladih, organiziramo volontiranje (pomoć u učenju, akcije u zajednici), a na području mentalnog zdravlja nastavljamo s edukativnim materijalima, individualnim i grupnim radom s djecom, mladima i odraslima.

U idealnom svijetu gdje novac nije problem, što bi CEZAM-u dobro došlo da se omogući lakši rad i veće mogućnosti?

Veći prostor. Zaista svakodnevno imamo upite za individualno savjetovanje, no za takvu vrstu rada potrebno je osigurati miran i siguran prostor. Osoba koja dolazi na individualno ili grupno savjetovanje s nama dijeli svoje teškoće i važno nam je da se u našem prostoru osjeća sigurno.