CEZAM obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja podjelom kartica za brigu o mentalnom zdravlju

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Od 1992. godine 10. listopada obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj dan podsjeća se na važnost ulaganja u sustav podrške mentalnom zdravlju i promicanje mentalnog zdravlja, te destigmatizaciju osoba narušenog mentalnog zdravlja.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije blizu milijardu ljudi ima mentalni poremećaj i svatko, bilo gdje, može biti pogođen. Depresija je vodeći uzrok invaliditeta u cijelom svijetu i veliki je doprinos ukupnom globalnom opterećenju bolestima. Globalno se procjenjuje da 5% odraslih pati od depresije.

Europska zdravstvena anketa provedena je od travnja do prosinca 2019. godine uz korištenje metode anketiranja licem-u-lice. Sudjelovalo je 5.461 ispitanik. Prema izjavama samih ispitanika od depresije je patilo 9,2% muškaraca i 13,4% žena. Prema kriterijima praćenja izraženosti trenutnih depresivnih simptoma (ozbiljnost depresivnih simptoma) 76,2% stanovnika nije imalo izražene depresivne simptome u razdoblju od dva tjedna prije anketiranja, 15,5% imalo je blage depresivne simptome, 5,4% umjerene, 2,3% umjereno teške, a 0,7% teške depresivne simptome.

U ponedjeljak 10. listopada iz zaprešićki CEZAM će se priključiti obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Na šetnici kod tržnice, od 11 do 13 h možete doći na njihov info štand i porazgovarati o mentalnom zdravlju, saznati o aktivnostima koje CEZAM provodi u području mentalnog zdravlja, te preuzeti svoje kartice za brigu o mentalnom zdravlju.

U sklopu projekta “Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja”, CEZAM je kreirao edukativne kartice za svakodnevnu brigu o mentalnom zdravlju, koje nude različite načine na koje možemo brinuti o sebi.