110 godina osnovne škole u Kupljenovu, te budući naziv škole

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

7. listopada od 17 h održat će se proslava 110 godina osnovne škole u Kupljenovu. Mihaela Dolinar ravnateljica OŠ Kupljenovo je izjavila kako su u školi iznimno ponosni na tu obljetnicu, te najavila kako pripremaju program i posebnu izložbu za proslavu. Osim izložbe, povijesne crtice na temelju spomenica, dokumenata i fotografija mještana, bit će okupljene u jedan film koji će biti prikazan na proslavi.

Mjesto Kupljenovo je staro naselje koje je u svojim ispravama kao „Kuplenovo“ još 1209. spomenuo kralj Andrija II. Bio je to, navodno, posjed službenika susjedgradskog vlastelinstva Kuplena, koji je tu imao svoje imanje. U OŠ Kupljenovo čuva se stara spomenica koja bilježi povijest škole od 1916. do 1957. godine. Iz nje se može doznati da je prva škola u Kupljenovu otvorena 1912. godine „ u najmljenoj kući žitelja Mije Horvata“, na današnjoj adresi Horvati 2, Kupljenovo. 1948. dovršena je nova školska zgrada, za što su najviše zaslužna braća Horvat, poklonivši svoje zemljište na današnjoj adresi Horvati 1. 1956. uređuju se dvije učionice i jedan učiteljski stan u tadašnjem zadružnom domu, na mjestu sadašnje škole, na adresi M. Gupca 53. Dio učenika je sve do 1965. išao još uvijek u školu „pri Horvatu“. O razdoblju od šezdesetih do osamdesetih godina nema pisanog traga, ali se zna da je škola djelovala kao samostalna ustanova.

Sadašnja Oš Kupljenovo osnovana je 1.01.1990. odlukom bivše općine Zaprešić; tada se zvala Oš „Kupljenovo-Luka“ i u svom je sastavu imala Mš Kupljenovo, Pš Hruševec Kupljenski i Pš Luka.

Osim same proslave, ravnateljica OŠ Kupljenovo, Mihaela Dolinar najavila je i planove preimenovanja škole. Sadašnja OŠ Kupljenovo bi se u skorijoj budućnosti trebala zvati prema Maksimilijanu Vanki, poznatom hrvatskom slikaru koji je prve godine svog života proveo u Kupljenovu.