U Zaprešiću se još uvijek dobrovoljno predaju veće količine oružja i streljiva

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U Zaprešiću je nedavno održana promocija preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova “Manje oružja, manje tragedija”, uz nastupe Ane Rucner, policijske klape sv. Mihovil, te prvaka drame HNK u Osijeku Miroslava Čabraje i Ivane Soldo Čabraje. Akcija, kojoj je cilj senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja, započela je 2007. godine kada su državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić i tadašnji stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev potpisali Sporazum o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Potpisivanjem tog sporazuma formalno je započela akcija „Manje oružja, manje tragedija“, akcija kojom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dobrovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Podaci pristigli iz MUP-a, koji se odnose na razdoblje od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2021. godine, pokazuju da su građani dragovoljno predali 5.928 kilograma eksploziva, 15.809 komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 5.949.869 komada streljiva raznog kalibra.

S obzirom na to da akcija traje već toliko godina, zanimalo nas je kakva je situacija s predajom oružja i streljiva u Zaprešiću, pogotovo posljednjih par godina. Dobili smo podatke iz Policijske postaje Zaprešić koji pokazuju da je samo od 2021. godine do danas dobrovoljno predano na postajnom području 4283 komada raznog streljiva, 4 pištolja, 2 plinska pištolja, 2100 g baruta, 300 g sačme, 23 ručne bombe, te 8 mina.

Akcija “Manje oružja, manje tragedija” i dalje traje, a važno je napomenuti da nikako ne donosite oružje u policijsku postaju niti ga dirate do dolaska policijskih službenika na mjesto gdje je isto pronađeno. Treba napomenuti i da se ne odbacuju oružja, minsko eksplozivna sredstva i streljivo u smeće, niti na javne ili privatne površine, što može biti vrlo opasno te dovesti do stradavanja osoba. O pronalasku oružja, minsko eksplozivnih sredstava i streljiva, kao i nakani dobrovoljne predaje obavijestite policiju na broj telefona 192.