Festival domoljubnog filma vraća se nakon dvije pandemijske godine

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE NOVOSTI

Festival domoljubnog filma “Gordan Lederer” nastavlja se nakon duže pauze uzrokovane pandemijom. U razgovoru za ZFM Marijan Capek, dopredsjednik Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Zaprešića i glavni organizator festivala najavio je početak projekcija u studenom.

Filmovi u sklopu festivala obilaze Hrvatsku od 2019., a Capek je objasnio i zašto je uopće došlo do pokretanja ovakvog festivala. “Saznali smo da u Hrvatskoj ima preko tisuću dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima i njihovim herojstvima te smo shvatili da to uopće nije negdje u eteru. Nismo se bazirali na onome što udruge rade danas, a to su sportske igre, turniri belota, nogometa i slično nego smo htjeli da u malo drugačiju sferu – sferu kulture i povijesti” – rekao je Capek.

Krenuli su kao besplatno putujuće kino, a polako došli i na platna izvan Hrvatske. Dosad su odradili preko 500 projekcija. Kaže Capek, vode računa o tome da odabrani filmovi ne budu politički obojeni, ali i da budu prihvatljivi za sve generacije. “Naučili smo prepoznati filmove s dobrom tematikom, a da nisu vezani uz lijevi ili desni spektar. Gledamo da bude prilagođen i djeci, da nema puno krvi. Može se reći da bude lako gledljiv” – objasnio je.

Prva projekcija nakon pauze održat će se 2. studenog u Vršilnici, a prikazivat će se film Zorice Gregurić “Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca” i to od 18:00 sati, a ulaz je besplatan.