Ugradnja fotonaponskih elektrana na tri zaprešićka objekta

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Na konferenciji za medije u Poreču najavljen je početak provedbe projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” koji će do proljeća 2024. godine osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.
Projekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” je usmjeren na povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a uključuje realizaciju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte na području županije i gradova partnera projekta.

Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna EUR je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85% financiranja (1,1 milijun EUR) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021.

Ukupna vrijednost svih aktivnosti u Zaprešiću iznosi 285.000,00 EUR (2.2 milijuna kuna) te se planira ugradnja fotonaponskih elektrana na tri objekta:

– Zgrada Gradske uprave grada Zaprešića, ukupne priključne snage u smjeru predaje u mrežu 71,42 kW, ušteda električne energije 98%
– DV Vrtuljak, ukupne priključne snage u smjeru predaje u mrežu 85,60 kW, ušteda električne energije 52%
– OŠ Ljudevita Gaja, ukupne priključne snage u smjeru predaje u mrežu 74,78 kW, ušteda električne energije 76%

Nakon završetka ovog projekta Grad Zaprešić će imati četiri postavljene fotonaponske elektrane na gradskim objektima ukupne proizvodnje električne energije od 333 kW. Podsjetimo, prošle godine je puštena u pogon fotonaponska elektrana u OŠ Antuna Augustinčića snage 100 kW.

U sklopu projekta u svibnju 2023. godine planira se u Zaprešiću organizirati događaj „Mjesto Dobro energije“ gdje će se građane informirati o ulaganju u fotonaponske elektrane za kućanstva, čime se želi potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju, najavili su nam iz Grada Zaprešića.