Crveni križ Zaprešić će u listopadu održati osnovnu obuku volontera

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Crveni križ Zaprešić najavio je kako će 21. i 22.10.2022. godine održati osnovnu obuku volontera.
Na edukaciji polaznici će saznati više o pokretu Crvenog križa i osnovama volontiranja, zatim će imati priliku obnoviti znanje iz pružanja prve pomoći, te će naučiti kako podignuti i opremiti šator za djelovanje u terenskim uvjetima.
Zainteresirani sudionici mogu se prijaviti na email ckzapresic@hotmail.com.

Prema Statutu Hrvatskog Crvenog križa, volonteri Hrvatskog Crvenog križa su osobe koje dobrovoljno ulažu svoje vrijeme, trud, znanje i vještine u aktivnosti Crvenog križa za opću dobrobit ili dobrobit druge osobe, bez postojanja uvjeta isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje. Volonteri mogu biti i osobe mlađe od 18 godina, a i maloljetna osoba mlađa od 15 godina života može biti uključena u volonterske aktivnosti uz uvjete propisane Zakonom o volonterstvu.

Volonteri Hrvatskog Crvenog križa razvrstavaju se u dvije kategorije: volonter specijalist i spontani volonter. Volonter specijalist je osoba koja je iskazala interes za volontiranje u određenom području djelovanja Crvenog križa, prošla edukaciju i stekla specifična znanja i vještine. Spontani volonter je osoba koja se jednokratno uključuje u aktivnosti u slučaju potrebe za volonterskim radom prilikom djelovanja u kriznim situacijama ili organizaciji akcija širih razmjera a koje su kratkog trajanja. Spontani volonteri nisu obvezni prolaziti posebnu edukaciju, ali se moraju registrirati u bazu volontera prije, tijekom ili nakon izvršene aktivnosti.