Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Vršilnici

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U nedjelju 25. rujna u 19:00 u Vršilnici će se održati besplatni glazbeno-dramski program, dio preventivne kampanje “Manje oružja, manje tragedija” Ministarstva unutarnjih poslova.

Nastupaju promotorica Kampanje Ana Rucner, policijska klapa sv. Mihovil, prvaci drame HNK u Osijeku Miroslav Čabraja i Ivana Soldo Čabraja te akademska dramska umjetnica Perica Martinović.

Događanje se održava u organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprava zagrebačke, Grada Zaprešića – Vijeće za prevenciju i Turističke zajednice grada Zaprešića.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje.

Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se njime bave treba poticati na međusobnu bolju suradnju i aktivnost. Hrvatska je 2013. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u prevenciji i suzbijanju nasilja, potrebno je i dalje uložiti napore u tom pravcu.