Povećanje osnovice za obračun plaće zaposlenima u gradskim dječjim vrtićima

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

1. rujna u zaprešićkoj Gradskoj upravi, gradonačelnik Željko Turk i Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske potpisali su novi kolektivni ugovor za zaposlene u dječjim vrtićima. Riječ je o prvom kolektivnom ugovoru za zaposlenike gradskih dječjih vrtića Maslačak i Vrtuljak.

Predsjednica Sindikata vrlo je zadovoljna cjelokupnim procesom. “Posebno me veseli što je u Gradu Zaprešiću pokazana izuzetno velika socijalna osjetljivost u sustav, što je to grad koji pokazuje da njeguje sustav predškolskog odgoja, da ulaže u njegovu infrastrukturu i da se prostorni kapaciteti šire, a isto tako da kroz ovaj sustav kolektivnog pregovaranja pokazuju kako iznimno cijene rad svih zaposlenika u dječjem vrtiću. Kad kažem svih, uistinu ne mislim samo na odgojno obrazovne radnike, nego na sve zaposlene jer smo kroz ovaj kolektivni ugovor uredili određena prava koja će se ticati svih zaposlenih u oba vrtića” – rekla je Žilić.

Novim je ugovorom, zbog rasta troškova života uzrokovanih inflacijom, ugovoreno uvećanje osnovice za obračun plaće za 6,78%. Uređeni su koeficijenti koji su uvećani, a uređena je i isplata naknade za podmirivanje troškova prehrane. Zatim, utvrđeno je pravo na obavljanje sistematskih pregleda zaposlenika na trošak poslodavca rad te ostala prava poput regresa, božićnice, uskrsnice i jubilarne nagrade čime su zaposlenicima poboljšana materijalna prava.

Gradonačelnik Turk na konferenciji za novinare rekao je kako je već neko vrijeme jasno da postoji potreba za višim plaćama. “Mi smo u gradu i uz, ali i prije pregovaranja sa sindikatom, rekli da se plaće moraju mijenjati. Veseli me da smo taj postupak priveli kraju i prije svega na zadovoljstvo naših odgajatelja i odgajateljica, a njima još jednom posebno hvala na svemu onome što čine da bi našu djecu uveli u život” – izjavio je gradonačelnik.

Za ugovoreno uvećanje plaća trenutnog broja zaposlenih (137) osigurano je dodatnih 1,7 milijuna kuna godišnje, a primjena uvećane osnovice i novih koeficijenata za obračun plaće započinje s plaćom za kolovoz koja će se isplatiti u rujnu.

Zamjenik gradonačelnika, Alan Labus istaknuo je kako su novi koeficijenti iznimno pozitivan iskorak, a podsjetio je i kako Grad vodi veliku brigu o djeci i dječjim vrtićima. “Mi značajno ulažemo u segment predškolskog odgoja i ovaj novi objekt koji će biti područni objekt našeg vrtića Maslačak, mislim da je dokaz da brinemo o našoj djeci. Vjerujem da ćemo i dalje biti na tom putu da, s jedne strane amortiziramo ovaj inflatorni udar koji se dogodio, a s druge da radimo na poboljšanju materijalnih prava naših zaposlenika” – zaključio je Labus.