Baci pogled, a ne smeće! – Kampanja s ciljem zaštite okoliša

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Grad Zaprešić pokrenuo je informativno-edukativnu kampanju o održivom gospodarenju otpadom koja ima za cilj sprječavanje nastanka otpada te podizanje svijesti o zaštiti okoliša i prirode.

Sve prolaznike koji se nađu na zaprešićkim lokacijama koje su zbog svojih prirodnih i drugih ljepota često posjećivane, plakati upozoravaju da ne bacaju smeće, s naglaskom da sav otpad i nije smeće. Ana Matijević, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša objasnila nam je u čemu je razlika. “Riječ smeće smo planski koristili u ovom sloganu – označava otpad koji se neprirodno odbacuje. Otpad nije smeće. Otpadni karton, plastika, papir, tekstil, biootpad, to su sve vrijedne sirovine koje služe za dobivanje novih proizvoda i njihovim recikliranjem, štitimo prirodna bogatstva i čuvamo okoliš” – objašnjava Matijević.

Tijekom cijele godine četrdeset vrsta otpada besplatno se može odlagati u reciklažno dvorište u Zaprešiću, a od nedavno su na gradskim lokacijama postavljeni kontejneri za otpadno jestivo ulje i tekstil.

Iz Grada podsjećaju i kako nepropisno odloženo smeće možete prijaviti na kredarstvo@zapresic.hr