282 tisuće kuna bespovratnih sredstava DVD-u Zaprešić

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Početkom ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava “Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva nastalih kao posljedica serije potresa od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije”.

Svrha dodjele je nadoknada javnih rashoda za financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva nastalih kao posljedica serije potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kako su napisali iz Ministarstva unutarnjih poslova, serija potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine prouzročila je velike materijalne štete – oštećene su i srušene brojne stambene zgrade, uništene kuće, crkve, bolnice, automobili te je bila neophodna žurna provedba mjera zaštite i spašavanja stanovništva iz ruševina i nesigurnih građevina, odnosno provedba hitne evakuacije. Pripadnici služba sustava civilne zaštite su izašli na teren u najkraćem mogućem roku kako bi raščistili ulice od srušenih građevina, strojevima su odvezli dijelove srušenih građevina i evakuirali ljude iz nesigurnih građevina. Službe su bile na usluzi građanima zbog neočekivane krizne situacije izazvane potresom te su sudjelovale na uklanjanju posljedica potresa. Pri traganju za građanima i spašavanju te informiranju građana utrošeni su dodatni financijski resursi za osiguravanje naknada za prekovremeni rad i prehranu pripadnika službi spašavanja, gorivo i energiju, kao i za izvanredno korištenje sredstava za rad te humanitarnu pomoć u obliku prehrane i paketa s osnovnim potrepštinama. Izvanredno korištenje sredstava za rad podrazumijeva opremu za spašavanje, materijalno-tehnička sredstva, IT i IKT (informacijska i komunikacijska tehnologija) opremu i sustav koji su korišteni u povećanom opsegu radi razmjera potresa. Također, tijekom interventnih zahvata, sredstva za rad koja uključuju tehnička sredstva, sustave i opremu su oštećena, uništena ili stavljena izvan upotrebe, te je bila potrebna nabava novih kako bi se nadomjestilo uništeno.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva je 82.660.000 kn, a DVD Zaprešić je u utorak 16. kolovoza potpisao “Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije” u iznosu od 282.125 kn.

Iz DVD-a Zaprešić su objavili kako će ovom opremom zamijeniti staru uništenu i dotrajalu, te kako će time njihova operativna postrojba biti još spremnija i sigurnija u izvršavanju zadataka.