U Zaprešiću obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Danas je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Zaprešiću. U 9:30 održano je polaganje vijenaca na Trgu žrtava fašizma, nakon čega je uslijedila misa u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Obilježavanju su nazočili pripadnici brojnih braniteljskih udruga zaprešićkog područja i građani.

Kao predstavnik Grada došao je Matija Teur, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaprešića. “Prošlo je već dvadeset i sedam godina od veličanstvene redarstvene akcije Oluja, od veličanstvene pobjede hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Ovim činom polaganja vijenaca zapravo samo obilježavamo jedan dan koji u Republici Hrvatskoj uvijek mora ostati zabilježen zlatnim slovima” – rekao je Teur.

Biserka Brašić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zaprešića opisala je kako se kao majka poginulog branitelja osjeća danas. “To je jedna žalosna obljetnica, pogotovo za nas roditelje, a pogotovo za ljude koji nisu našli još svoju djecu kao što sam ja tražila mog sina četiri godine, prvog poginulog u Zaprešiću. Ne volim na te dane pričati. Nisam baš najbolje kad se prisjećam, kako smo i dočekivali tu na Trgu, kako smo pljeskali, kako smo bili veseli” – objasnila je Brašić.

Dražen Brezec, predsjednik HVIDR-e Zaprešić istaknuo je kako je vojno-redarstvena operacija Oluja zaista bila taktički impresivna te kako je i ’91. godina bila iznimno važna. “Ta operacija, ona se proučava čak na West Pointu. Znači američki vojnici nešto su uzeli od naše taktike. Znamo i sami da smo krenuli kao djeca, ja sam isto bio dijete od 19 godina. Nismo znali puno, ali smo imali vremena od ’91. do ’95. da se dobro naučimo. No, nije samo najvažnija ’95., najvažnija je 91. godina. Da se ’91. nisu dragovoljci digli, da nismo obranili, danas svi mi koji smo ovdje, pogotovo branitelji, završili bi na Bleiburgu. Ali se hrvatsko srce sačuvalo i obranilo se od neprijatelja” – zaključio je Brezec.