Ravnatelj Denis Ljevaković – Crveni križ Zaprešić nastavlja s redovnim aktivnostima

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U utorak je u zaprešićkim Novim dvorima održana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Iz Crvenog križa Zaprešić vrlo su zadovoljni odazivom te se nadaju da će se građani nastaviti odazivati na buduće akcije.

Osim darivanja krvi, djelatnici zaprešićkog Crvenog križa marljivo rade i na svojim ostalim, uobičajenim aktivnostima. Dijele se redovni mjesečni paketi, a ravnatelj Denis Ljevaković ispričao nam je čime se još ovih dana bave.

Ljeti je uvijek aktualan odlazak učenika u Selce, u Centar za edukaciju, odmor i rekreaciju gdje svake godine boravi oko tristo djece s područja Zaprešića i šire okolice. “Dobar dio te djece je iz socijalno ugroženih obitelji, kojih je otprilike jedna trećina da skoro polovica ovisi od godine do godine. Drugi dio su djeca koja sama plaćaju svoje ljetovanje, a trenutno su djeca iz Jakovlja tamo. Prošli tjedan su bila djeca iz Marije Gorice i iz Brdovca. U svakoj je smjeni od 70 do do 100 djece. Osim kupanja i sunčanja, tu su i edukativne radionice, škola plivanja i sportski sadržaj tako da je to opširan program gdje nisu prepušteni sami sebi, nego je svaki za trenutak isplaniran na kvalitetan način” – objašnjava Ljevaković.

Ove godine u Selcu će ljetovati i osmero ukrajinske djece što je samo dio pomoći i suradnje s ukrajinskim obiteljima. Dio se ljudi vratio u Ukrajinu, a nešto novih je stiglo – trenutno ih na području Zaprešića i okolice boravi oko 70.
Djelatnici CK šalju im paket osnovnih namirnica i higijenskih potrepština dva puta mjesečno, imali su priliku pohađati tečaj hrvatskog jezika, mogu dobiti psiho-socijalnu podršku, odjeću i obuću te pomoć oko pristupa liječniku. “Praktički na dnevnoj bazi na neki način surađujemo s njima i bavimo se njihovim problemima” – kaže Ljevaković.

Nastavljaju i s projektom mobilne mamografije. Na jesen planiraju još dva do tri termina, ali nema mjesta za nove prijave. S obzirom na velik interes, nastojat će organizirati još termina čim to bude moguće.