Zaprešićki sport u Galeriji Muzeja seljačkih buna

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U četvrtak, 7. srpnja, u 19 sati u Galeriji Muzeja seljačkih buna otvara se izložba “Sport u Hrvatskom zagorju. Povijest, tradicija i uspjesi” autora dr. sc. Josipa Kajinića.

Izložba prikazuje bogatu povijest i tradiciju sporta i rekreacije na povijesno-geografskim prostorima Hrvatskog zagorja, području gdje su sportska društva, klubovi i savezi iznimno utjecali na društveni razvoj te pridonosili promociji Hrvatskog zagorja u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovo je područje kroz povijest dalo, a i danas daje iznimno uspješne sportaše, nositelje nacionalnih, europskih, svjetskih te olimpijskih odličja, čime zaslužuju da ih se na jednom mjestu istakne, kroz ispričanu priču o njima, popraćenu vrijednim i među ostalim i raritetnim predmetima, fotografijama, medaljama, pokalima i sportskom opremom. Uz velik broj izloženih predmeta po prvi je put na jednom mjestu sveobuhvatno prezentirana uistinu vrlo bogata, a često nedovoljno priznata i prepoznata tradicija sporta u Hrvatskom zagorju.

Od autora dr. sc. Josipa Kajinića smo saznali kako je na izložbi, uz ostalo, velika pozornost posvećena i uspjesima sportaša i klubova iz Zaprešića. Spomenuo je nogometne uspjehe nekadašnje Jugokeramike, preko Inkera (osvajač Hrvatskog nogometnog kupa 1992. godine), do današnjeg Intera, te će se na izložbi prisjetiti nogometaša s ovih prostora, i onih koji su igrali za zaprešićki klub (Krznar, Jurčec, ali i Jurčić, Soldo, Ćorluka, Lovren i Modrić). Izložba prikazuje muški i ženski rukomet, ali i mušku i žensku košarku s posebnim naglaskom na uspjehe ŽKK Jabuka. U Galeriji Muzeja seljačkih buna mogu se vidjeti i uspjesi koje su postigli Odbojkaški Klub Nebo, Kuglački klub Zaprešić, Karate klub “Budo-Ryu” Zaprešić, i Taekwondo klub Zaprešić, uz mnoge druge pojedinačne uspjehe zaprešićkih sportaša.

Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2022. godine.