Održana konferencija Zagrebačke županije o uvođenju eura

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Konferencija Zagrebačke županije pod nazivom „Pripreme općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“, okupila je predstavnike općina i gradova, osnovnih i srednjih škola, županijskih ustanova i trgovačkih društava, objavili su iz Zagrebačke županije. Na konferenciji je govorio i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je tom prigodom istaknuo kako je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina, a da nakon formalne odluke o uvođenju eura, koja se očekuje za dva tjedna, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla. Također, napomenuo je da će po formalnoj odluci o ulasku u eurozonu krenuti i službena kampanja oko uvođenja eura, pri čemu je pohvalio ovakva javna događanja, jer je cilj doprijeti do svakog građanina. Ponovio je i brojne dugoročne koristi od uvođenja eura, pri čemu Hrvatska postaje 20. članica druge najveće monetarne unije u svijetu.

Zamjenik župana Damir Tomljenović naglasio je kako je pred administracijom priprema dvojnog iskazivanja iznosa, te je rekao i kako je Zagrebačka županija programski i informatički spremna da sustav dvojnog iskazivanja bude funkcionalan i u primjeni od rujna ove godine.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk ocijenio je kako velik broj okupljenih na konferenciji govori o ozbiljnosti i važnosti teme, i da za nju takav interes vlada na području cijele Hrvatske. Rekao je i kako je lokalna i regionalna samouprava vrlo ozbiljno shvatila tu temu.
Podsjetimo, euro se uvodi kao službena valuta u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine.