Na kavi s Majom Mikulić ravnateljicom POU Zaprešić

MOJ ZAPRESIC NA KAVI NOVOSTI

POUZ je jedan od važnijih organizatora događanja u Zaprešiću. Koliko ste zadovoljni popunjavanjem kalendara događanja, sada kada su ublažene ili ukinute epidemiološke mjere?

S ublažavanjem i ukidanjem epidemioloških mjera mogu reći da osjećamo veliko rasterećenje u organizaciji kulturnih događanja i manifestacija, a publika u konzumiranju istih. POU Zaprešić skoro 70 godina glavna je kulturna i obrazovna ustanova te unatoč današnjim trendovima kada mnogi organiziraju razne koncerte i sadržaje uvijek ćemo ostati nezaobilazan čimbenik kulturnih i društvenih sadržaja Grada Zaprešića. Pomno biramo kvalitetne kulturne i edukativne sadržaje koji se održavaju tijekom cijele godine i za sve dobne skupine. Ovu godinu posvetili smo mladima koji su tijekom pandemije bili možda i najviše zakinuti i ograničeni u izuzetno važnom segmentu odrastanja. Najbolji pokazatelj interesa publike je popunjenost svih najavljenih događanja!

Galerija “RAZVID” se pokazala kao atraktivna lokacija za izložbe i likovnu djelatnost. Koji su planovi za galeriju?

Atraktivnost našeg galerijskog djelovanja proizlazi iz raznolikosti opusa autora koji svojim radovima donose novitete i raznolikosti umjetničkog djelovanja i stvaranja te smo kao takvi jedinstveni u Gradu i široj okolici. Planiramo nastaviti s navedenim konceptom te razvijati urbanu kulturu iako u malom, ali zanimljivom prostoru.

Jedna od akcija koju ste ponudili prvašićima je bilo besplatno pohađanje Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade prvo polugodište. Koliko takve akcije pomažu da se mladi aktiviraju u raznim aktivnostima u POUZ-u?

Zaprešićko kazalište za djecu i mlade započelo je s radom prije deset godina tijekom kojih su stotine djece i mladih sudjelovali u svim segmentima kreativnog dramskog stvaralaštva. U nastojanju da djeca i mladi razvijaju svoju kreativnost i talente, te dramske, plesne i druge vještine, stječu samopouzdanje i savladavaju prepreke koje utječu na njihove školske zadatke poput sramežljivosti, govornih poteškoća, socijalizacije, prilagođavanja novim ili manje poznatim situacijama, pokrenuli smo i akciju za prvašiće. Upravo oni se nalaze pred najvećom promjenom u svom životu koju im na ovaj način nastojimo olakšati. Do sada smo se uvjerili da je ova akcija izuzetno pomogla brojnoj djeci, ali i njihovim roditeljima tako da ćemo svakako nastaviti s poklonom prvašićima, odnosno besplatnim pohađanjem ZKDM-a jedno polugodište.
Polaznici dramskog studija ZKDM-a prave su male zvijezde koje sa svojim voditeljima stvaraju nezaboravne predstave i izvode ih na pozornici POUZ-a i raznim gostovanjima za brojnu vrtićku i školsku djecu te građanstvo.
Premijere predstava u lipnju 2022. već su popunjene u nekoliko termina, a započeli su i upisi u novu školsku godinu!

I u školskoj godini koja je pri kraju, POUZ je ponudio razne tečajeve i klubove za školarce, studente i odrasle. Ostaju li svi programi i tečajevi u ponudi i za sljedeću školsku godinu, i planiraju li se možda kakve izmjene?

Po završetku ove školske godine nastavljamo s upisima u sljedeću, a odabirom raznih tečajeva za djecu i odrasle koje imamo u ponudi zasigurno ćemo pridonijeti znanju i vještinama koje će unaprijediti daljnji razvoj djece, a otvoriti brojne nove mogućnosti odraslima.
Iako smo ograničeni prostornim kapacitetima zbog oštećenja nastalih u potresu osigurani su alternativni prostori tako da je provedba svih tečajeva neupitna kao i nekih novih od jeseni.

Osposobljavanje i usavršavanje odraslih jedna je od djelatnosti POUZ-a. Kolike su potrebe Zaprešića i okolice za dodatno obrazovanje?

Potrebe za dodatnim obrazovanjem i cjeloživotnim učenjem su vrlo velike jer se situacija na tržištu rada neprestano mijenja. S ciljem lakše zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada potrebno je omogućiti građanima koji sa svojim zanimanjima više ne mogu pronaći posao da kroz programe osposobljavanja i usavršavanja ponovo mogu konkurirati pri zapošljavanju i osigurati svoju životnu egzistenciju. POUZ kroz brojne verificirane programe pruža mogućnost stjecanja novih zanimanja.

Pred nama je ljeto. Možete li otkriti što POUZ planira za ljetne aktivnosti?

Ljetne aktivnosti donose besplatne likovne, dramske i glazbene radionice koje ćemo provoditi u suradnji s Gradom Zaprešićem. Ljeto donosi i putovanje polaznika ZKDM pod nazivom “Art & smart” na kojem će polaznici izvoditi svoje predstave na otvorenim pozornicama te upoznati znamenitosti i ljepote Kvarnera, a svoje aktivnosti će snimati kako bi na jesen pripremili film o svemu što su radili i vidjeli. Kroz ovakva putovanja polaznici upoznaju našu zemlju i stječu lijepa iskustva izvođenje predstava u drugim gradovima kao i nezaboravne doživljaje zajedničkog druženja.

Zgrada POUZ-a pretrpjela je velika oštećenja u potresu, kakvi su planovi za obnovu?

Velika oštećenja koja su nastala nakon potresa dovela su nas u nezavidan položaj te smo uz brojne napore uspjeli organizirati daljnje poslovanje. S nestrpljenjem očekujemo početak obnove kako bismo u adekvatnom prostoru nastavili svoje djelovanje.
Kao optimist nadam se da će započeti na jesen, kao realist mogu reći da je teško predvidjeti točan datum početka obnove. Grad Zaprešić je osnivač POU Zaprešića te prema uvjetima do sada raspisanih natječaja prijavljuje postupak obnove. Nakon izrade potrebne dokumentacije i podnesenih prijava čekamo konačan ishod.

Kada pričamo o obnovi, planira li se u sklopu obnove urediti kino dvorana?

Svakako ću se založiti da se provede digitalizacija koja do sada nije provedena, a kako bi građani ponovo mogli uživati u aktualnim filmovima u svom Gradu.

Maja Mikulić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić