Obilježavanje 163. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića

NOVOSTI

Na današnji dan 1859. godine preminuo je general i ban hrvatski, dalmatinski i slavonski Josip grof Jelačić Bužimski, član plemićke obitelji Jelačić, te jedan od najznačajnijih hrvatskih političara, kako u 19. stoljeću, tako i u cijeloj hrvatskoj povijesti.

Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor, a kao vojskovođa pobijedio u nizu bitaka za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine, kada se borio za dobrobit hrvatskoga naroda i pravedan položaj u Monarhiji . Samog sebe je Josip Jelačić možda najbolje opisao riječima što ih je izrekao bratu Đuri 1858.: „Moje ime pripada povijesti; ona će o meni pričati, ali o onom što sam na srcu nosio, o onom ona neće moći ništa kazati.”

5. lipnja 1848. godine, za ustoličenja bana Josipa Jelačića, zavijorila se prvi put službeno i javno hrvatska trobojnica – crven-bijeli-plavi. Ta prva zastava i danas se brižno čuva u depoima Hrvatskog povijesnog muzeja, u krhkom je stanju i tek se povremeno izlaže u javnosti. 13. prosinca 1851. godine uputio je poziv za izgradnju Hrvatskog kazališta. Vlada prikupljenim prilozima otkupljuje Stankovićevo kazalište (na križanju Ćirilometodske i Freudenreichove ulice) i prva predstava održana je 29. siječnja 1852. godine u prvom narodnom kazalištu u Hrvata.

Danas u 18:30 na 163. godišnjicu smrti bana Josipa Jelačića gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, zamjenik gradonačenika Zaprešića Alan Labus te predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zaprešić Višnja Poropat Vujnovac polaganjem vijenaca na grobnici obitelji Jelačić odat će počast jednom od najzaslužnijih velikana koji je obilježio hrvatsku povijest od sredine 19. stoljeća pa sve do današnjih dana, a svojim je životom i djelom ostavio neizbrisiv pečat i na zaprešićki kraj.

Ban Josip Jelačić umro je u noći 19. na 20. svibnja 1859. godine, nakon duge i teške bolesti, a pokopan je 26. svibnja 1859. godine u Novim Dvorima.