Na kavi s Višnjom Poropat Vujnovac novom predsjednicom Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NA KAVI

28. travnja 2022. u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću održana je Izborna skupština na kojoj je izabrano novo predsjedništvo. Za predsjednicu Ogranka izabrana je Višnja Poropat Vujnovac, za potpredsjednika izabran je dosadašnji predsjednik Mirko Ivanjek, a preostala tri člana Predsjedništva čine Petra Katarinčić, Zdravka Kramarić i Šime Čačić.

S novoimenovanom predsjednicom popili smo kavu i porazgovarali smo o radu Ogranka te o planovima za budućnost.

Čestitamo na imenovanju. Koja je bila prva službena predsjednička odluka?

Hvala na čestitkama! Možda ne mogu govoriti o prvoj službenoj odluci jer smo do trenutka izbora već svi zajedno (postojeće i buduće vodstvo) isplanirali sve aktivnosti za 2022. godinu, ali mogu govoriti o prvoj aktivnosti. To je postavljanje i otvorenje izložbe naslova Imam li pravo biti ovdje? autora Alena Kasumovića. Govorimo li pak o nekim konkretnim planovima, tu svakako valja spomenuti kako bismo voljeli proširiti članstvo i to ono koje bi aktivno sudjelovalo u radu Ogranka pa pozivamo sve da nam se pridruže. Jednako tako želimo djeci i mladima pokazati značaj i Ogranka i Matice hrvatske u cjelini. Voljeli bismo im prikazati da mnoga znanja nisu na internetu kako oni smatraju, već da se nalaze u zbornicima koje je Ogranak izdavao, u knjigama koje i sada objavljuje, u pričama, slikama, fotografijama koje bilježe Zaprešić i njegove stanovnike.

U svibnju je 51. godišnjica od utemeljenja Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću. Koliko su te godine rada ostavile traga na kulturnom životu Zaprešića?

Ogranak je svojim radom ostavio izuzetno važan trag u Zaprešiću. Trag je pisani, likovni, glazbeni. Na poticaj Ogranka postavljene su spomen-ploče, održava se sjećanje na Perkovca, Šenou, Kovačića, bana Jelačića, a sve kako se ne bi zaboravilo na važne ljude i događaje koji su obilježili Zaprešić. No jednako tako kako se brine o prošlosti, promišlja i o budućnosti te neprestano objavljuje nova djela, bavi se dječjim stvaralaštvom, postavlja izložbe.

Na prošlogodišnjem obilježavanju 50. obljetnice od utemeljenja OMH u Zaprešiću mnogi su se prisjetili i koncerata koje je ogranak pripremio brzo po utemeljenju. Postoji li mogućnost da se u Ogranku organizacijski ide i u tom smjeru?

Danas se organizacijom koncerata u Zaprešiću bave mnogi. Tu su Grad Zaprešić, Turistička zajednica, Pučko otvoreno učilište, Veleučilište, sportske organizacije pa i Knjižnica. Možda stoga i nije potrebno da se u to trenutno uključujemo, već da se posvetimo izdavačkoj, izložbenoj i edukativnoj djelatnosti. Raduje me pak najavljena suradnja s Glazbenom školom Zlatka Balokovića i pojedinim glazbenim umjetnicima koji će oplemeniti naša događanja. Tako ni u Ogranku neće nedostajati glazbe.

Uz Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću veže se i tradicionalna manifestacija Dani Ante Kovačića, te u sklopu nje Susreti Ivice Kičmanovića. S obzirom na to da je riječ o jednoj od najvećih literarnih i likovnih manifestacija za učenike osnovnih škola, postoje li planovi da Ogranak nastavi raditi na poticanju kreativnosti školaraca?

Susreti Ivice Kičmanovića nekada su se održavali na nacionalnoj razini i zbilja su bili jedni od važnijih događanja za djecu i mlade koji su se željeli baviti pisanjem i likovnošću. S vremenom je ta manifestacija ograničena na škole zaprešićkog kraja pa je tako i ove godine za 33. Susrete. Upravo je u pripremi objavljivanje zbornika s likovnim i literarnim radovima učenika koji su pristigli na natječaj i moram reći da su nas neki radovi zbilja oduševili i jedva čekamo 6. lipnja kada ćemo zbornik i predstaviti javnosti.

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću je nedavno objavio monografiju zaprešićkom umjetniku Dragutinu Grgasu Belom. Kolike su mogućnosti Ogranka Matice hrvatske da i u budućnosti objavljuje knjige koje bi sačuvale uspomene na znamenite ljude ili značajne događaje u Zaprešiću?

Monografija Belom izazvala je veliki interes kulturne i općenito zaprešićke javnosti. No ne samo zbog tog interesa, već i zato što naši umjetnici to i zaslužuju, već se krenulo u izradu nove monografije. Ove godine u planu je napraviti monografiju Drage Jančića čija su likovna djela i djela u keramici publici dobro poznata. U Zaprešiću je još umjetnika koji i te kako zaslužuju monografiju pa su one svakako u planu.

U galeriji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću organiziraju se često izložbe i razne promocije te je tako taj prostor postao važan dio kulturnog života Zaprešića. Kako vidite buduće aktivnosti u sklopu galerije?

Galerija Ogranka mali je i gotovo intiman prostor u kojem umjetnici rado izlažu. Ove smo godine već imali izložbu keramičkih radova s natpisima na kajkavskoj ikavici Zdravke Kramarić te već ranije spomenutu izložbu slika Alena Kasumovića, a do kraja godine u planu je još nekoliko izložbi. Također je održano predavanje Martine Horvat o kajkavskom kao književnom jeziku, a i mjesto je promocije naših zdanja. Tako će i ostati, ali voljela bih i kada bismo izašli iz tih prostora te u drugim općinama zaprešićkog kraja uspjeli organizirati promocije i radionice. Ipak smo mi Ogranak za  cijelo zaprešićko područje, a ne samo za granice grada. Drago nam je kada naša događanja ugosti POUZ ili Župa sv. Petra apostola kojima ovim putem zahvaljujemo na odličnom gostoprimstvu.

Posjećuju li Zaprešićani kulturna događanja, osobito ona u Ogranku?

Posjećuju ono što ih zanima, što ih privlači. Zato želim da i mi vodimo računa o zanimljivosti onoga što pružamo publici, ali nikako da je to na štetu kvalitete. Ipak smo dio Matice hrvatske koja 180 godina njeguje kulturu, znanost i umjetnost Hrvatske te to nikako ne smijemo zanemariti. Kvalitetan sadržaj prezentiran na zanimljiv način moglo bi biti dobitna kombinacija za spajanje Ogranka i publike.