Započela sanacija oštećenja od potresa u Novim dvorima

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Na dvorcu i kapelici u Novim dvorima je započela sanacija oštećenja nastalih uslijed potresa. Ograđen je prostor, postavljene su skele, a radnici su već započeli s uklanjanjem oštećenih dijelova zgrade.

Podsjetimo, u ponedjeljak 28. prosinca 2020. u 6:28 po lokalnom vremenu, u mjestu Strašnik u blizini Petrinje, potresom magnitude 5.0 započela je serija potresa, u kojoj je dan kasnije, 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru i intenziteta u epicentru VIII stupnjeva EMS ljestvice nanio značajne materijalne štete u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima. Oštećeni su mnogi stambeni i gospodarski objekti diljem Sisačko—Moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a među gradovima koji su stradali, nalazi se i Zaprešić.

Osim stambenih zgrada stradale su i pojedine obiteljske kuće, te zgrade Pučkog otvorenog učilišta, OŠ A. Augustinčića te Općinskog suda u kojoj su bili smješteni, uz Općinski sud, još i Gruntovna i Katastar. Grad Zaprešić je do kraja prošle godine potrošio oko 5 milijuna kuna za sanaciju posljedica potresa i ubrzanje procesa obnove.

U prvim satima nakon potresa Grad Zaprešić prvo je pomogao stanarima oštećenih zgrada kako bi pronašli zamjenski smještaj te im je upućena jednokratna novčana pomoć od po 5.000 kuna što čini ukupno 465.000,00 kuna za 93 kućanstva koja su u vrijeme potresa koristila stan za koji je, nakon statičkog pregleda zgrade, utvrđeno da nije uporabljiv, odnosno podoban za stanovanje te su morali privremeno iseliti iz stana. Također je financiran smještaj u pansionu GEC u iznosu od 372.386,00 kuna. Grad je preuzeo i obvezu plaćanja 2.000 kuna mjesečno vlasnicima stanova oštećenih u potresu za najamnine za stanove na dvije godine i to za 58 korisnika za što je do sada isplaćeno ukupno 1.354.000,00 kuna.

Stradale su i pojedine obiteljske kuće, osobito dimnjaci te je za njihovu sanaciju, točnije, za nabavu materijala (crijep, cigla i sl.) te za hitne sanacije dimnjaka i krovišta na obiteljskim kućama za što je Grad isplaćivao 2.000 kuna po opravdanom zahtjevu, za što je isplaćeno 72.000 kuna. Za ostale sanacijske radove te za preseljenja Centra za mladež, Suda, Gruntovne, Katastra i uređenje njihovih prostora izdvojeno je dodatno oko 700.000 kuna.

Grad Zaprešić je financirao i izrade elaborata postojećeg stanja konstrukcije oštećenih višestambenih zgrada koje su brzim pregledom statičara označene kao neuporabljive i za koje je bio potreban detaljan pregled. Trošak je za sada 480.000 kuna, a Grad na isti način, do eventualne naknade troška od Države, financira i projekte obnove zgrada.

Za elaborate za zgrade POUZ-a i Općinskog suda plaćeno je 470.000 kuna.

Uskoro se očekuju daljnji radovi na sanaciji oštećenih zgrada, a upravo su započeli radovi na sanaciji dvorca i kapelice u Novim dvorima.