Veliki uspjeh Max teatra na 25. SKAZŽ-u

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Glumački dramski studio Max teatra na ovogodišnjem SKAZŽ-u (25. Susret kazališnih amatera Zagrebačke županije) s predstavom Covid(io) Maturalac -20, osvojio je nagradu za najbolju režiju i najbolju predstavu u cjelini te se time se izborio za odlazak na državnu razinu (62. Festival hrvatskih kazališnih amatera, koji će se održati u Vodicama od 20. – 22. 5 2022.) Ovo je veliki uspjeh umjetničke organizacije Max teatara i njihovih voditelja koji godinama ulažu puno truda u razvoj dramskog odgoja i razvijanje kazališne umjetnosti u gradu Zaprešiću i općini Brdovec, te bližoj okolici Grada i Općine.

Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija koje djeluju u Hrvatskoj i inozemstvu (udruge Hrvata izvan RH) svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

Predstava Covid(io) Maturalac -20 (Tko je vidio maturalac 2020-te?) prikaz je jednog od najvažnijih putovanja u sazrijevanju –pripreme i odlaska osmaša na maturalac koji zaustavlja pandemija. Prvi dio predstave dramatizacija je dijela romana Branke Primorac „Maturalac“, a drugi dio prikaz je aktualnih javnozdravstvenih zbivanja u proljeće i ljeto 2020. godine. Dramatizaciju potpisuje Blanka Doko uz stručne savjete psihologinje Valentine Posavec.

Režiju ove predstave potpisuje Marina Kostelac, scenski pokret Rebeka Čuljak, a glazbu Davor Rocco, u predstavi glume polaznici glumačkog dramskog studija Max teatra uzrast sedmi i osmi razredi Osnovnih škola.

Predstava je već igrana za zaprešićke osmaše u Vršilnici, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zaprešića, te u Brdovcu povodom Svjetskog kazališta za djecu i mlade u suradnji s općinom Brdovec u Kino dvorani gdje glumački dramski studio Max teatra ima i pripreme i probe predstava.

Selektor ovogodišnjeg SKAZŽ-a je bio ugledni kazališni kritičar Igor Ružić.