Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu održat će se 1.4 (petak) u Pastoralnom centru Župe Marije Kraljice Apostola, Trg Franje Tuđmana 10, s početkom u 11,00 sati. Pripremljen je prigodni program gdje će nastupiti zaprešićki vrtići, škole te plesni studio Puls.

Ove godine je moto Dana autizma u Republici Hrvatskoj “Naš autizam je stanje, sustav je bolestan – 43. godine su iza nas”. Taj moto se odnosi na ponašanje države prema ovoj skupini invalida te da još mnoga pitanja nisu riješena pogotovo što se tiče odrasle populacije osoba s autizmom, onih iza 21. godine.

U Zaprešiću se može reći da je sustav doista i osviješten po pitanju autizma, posebno jer djeca imaju pravo na školovanje u lokalnoj sredini. Udruga Rubikon Zaprešić, udruga za djecu s autizmom i drugim teškoćama u razvoju, objavila je kako postoji poseban razredni odjel osnovan pri OŠ Antun Augustinčić za djecu s autizmom, a od školske godine 2021./2022. i prvu odgojno obrazovnu skupinu za djecu s autizmom do njihove navršene 21. godine.

Udruga Rubikon Zaprešić je udruga za djecu s autizmom i drugim teškoćama u razvoju osnovana 2013. godine.
Udruga djeluje na području grada Zaprešića i okolnih općina, a najviše njihovih članova su trenutno djeca školske dobi. Sva djeca imaju poremećaj autističnog spektra, a poneki uz to i druge poteškoće poput blaže ili teže mentalne retardacije, ADHD, poremećaj senzorne integracije, cerebralne paralize, ili epilepsije.

Udruga ima opremljenu senzornu sobu pri pastoralnom centru župe Marije Kraljice Apostola, Trg Franje Tuđmana 1, u kojoj se provodi radna i kineziološka terapija. Kroz projekte i donacije pravnih i fizičkih osoba uspjeli smo zaposliti radnog terapeuta i kineziologa. U suradnji s Termama Jezerčica osiguravamo našim članovima malu školu plivanja.

Udruga je član Saveza udruge za autizam RH (SUZAH).