Upisi djece u prvi razred osnovne škole počinju u četvrtak, 31. ožujka

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Upisi djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2022./2023. na području Zagrebačke županije počinju u četvrtak, 31. ožujka 2022. godine, a upisu prethodi obvezni zdravstveni pregled djeteta čiji termin u Zagrebačkoj županiji roditelji odsad mogu samostalno i na vrijeme rezervirati putem jednostavne i pristupačne platforme naziva „Kvačica”.

Platformu je osmislio i pokrenuo Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije kako bi pojednostavio roditeljima i liječnicima organizaciju i pristup zdravstvenom pregledu djece polaznika u prvi razred.

Na Kvačici je objašnjen i postupak samog pregleda djeteta, koji su dokumenti potrebni za pregled te omogućena rezervacija termina.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca rođena u razdoblju od 1. travnja 2015. godine do 31. ožujka 2016. godine i oni kojima je u školskoj godini 2021./2022. odgođen upis u prvi razred osnovne škole.

Za dijete koje će do kraja tekuće godine navršiti šest godina, a nije školski obveznik roditelj može najkasnije do 31. ožujka 2022. godine podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za prijevremeni upis. Zahtjev za prijevremeni upis roditelj podnosi Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije, u mjesno nadležnoj Ispostavi. Za dijete koje je bilo uključeno u predškolski program roditelj dostavlja osim zahtjeva i mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta.

Zahtjev za prijevremeni upis

Prije upisa u prvi razred osnovne škole obvezno je utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta. Utvrđivanje psihofizičkog stanja djece (pregled djece) dorasle za upis u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2022/2023. obavljat će se od 31. ožujka do 15. lipnja 2022. godine na temelju prijave roditelja/staratelja djeteta u Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Služba za školsku i sveučilišnu medicinu, Ispostava Zaprešić, Pavla Lončara 1, Zaprešić:

 

Obavijest i Raspored upisa djece u 1. razred osnovne škole u Zaprešiću i okolici

U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan najkasnije do 30. svibnja 2022. godine o tome obavijestiti Stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, a ono će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme.