Zaprešić nositelj certifikata European Energy Award

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Za uspješno provedene aktivnosti u sklopu višegodišnjeg međunarodnog projekta IMPLEMENT, Gradu Zaprešiću je dodijeljena Europska nagrada za energiju (European Energy Award)!

Riječ je o programu upravljanja kvalitetom i certifikacije, posvećenom održivoj lokalnoj klimatskoj i energetskoj politici, a Zaprešić je drugi hrvatski grad kojem je ova nagrada dodijeljena. Gradonačelniku Željku Turku uručio ju je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), kao nacionalni koordinator za provedbu projekta.

„Veseli me što mogu Gradu Zaprešiću dodijeliti ovaj certifikat kroz projekt u kojem sudjeluju gradovi iz više zemalja Europske unije, a kojeg REGEA, kao jedan od partnera, u Hrvatskoj provodi već godinama i u sklopu kojeg smo vrednovali postignute rezultate naših gradova. Kroz proces vrednovanja, u Zaprešiću smo utvrdili uspješno dugogodišnje planiranje, pripremu i provedbu projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.“ – izjavio je ravnatelj Domac.

„Prošlo je dosta vremena otkad je Grad Zaprešić pristupio Sporazumu gradonačelnika, a odonda zaista provodi politiku u kojoj su teme odgovornog gospodarenja energijom i zaštite klime konstanta, što se i vidi kroz brojne investicije u gradu. Ovaj certifikat samo službeno potvrđuje ono što smo mi u Agenciji davno prepoznali“, zaključio je Domac, uz čestitku gradonačelniku i njegovim suradnicima što su se uspjeli svrstati uz bok najboljim i najuspješnijim gradovima u ovom području.

Da podsjetimo, Sporazum gradonačelnika je najveći svjetski pokret za lokalne klimatske i energetske aktivnosti. Inicijativa okuplja više od sedam tisuća lokalnih i regionalnih vlasti u 57 zemalja, a potpisnici podupiru zajedničku viziju – ubrzavanje dekarbonizacije njihovih teritorija, jačanje sposobnosti da se prilagode neizbježnim utjecajima klimatskih promjena i omogućavanje sigurne, održive i pristupačne energije svojim građanima.

Gradonačelnik Turk zahvalio je ravnatelju Domcu na dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji, ali i svojim suradnicima na svim uspješno provedenim projektima kojima se doprinosi značajnim financijskim uštedama, unaprjeđuju uvjeti života građanima, ali i čuva okoliš.

Podsjetio je tako kako su u zadnjih nekoliko godina potpuno energetski obnovljene zgrade javne i društvene namjene – područna škola Pojatno i objekt u kojem su smješteni dječji vrtić, stomatolog, a uskoro i liječnik obiteljske medicine, PŠ Jablanovec, OŠ Ljudevita Gaja, DV Maslačak, stari Dom zdravlja i Vršilnica.
U novijoj gradnji se sada već podrazumijeva da se radi po najvišim energetskim standardima, pa je u skladu s tim izgrađen novi objekt Osnovne škole Kupljenovo i nedavno otvorena sportska dvorana Osnovne škole Antuna Augustinčića čija je posebnost na krovu postavljena fotonaponska elektrana snage 98, 5 kW, a proizvedena struja koristi se za hlađenje, grijanje i rasvjetu.
Zaprešić je i među prvim hrvatskim gradovima koji je ispunio obvezu usklađivanja postojeće javne rasvjete s odredbama novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Provedbom projekta NEWLIGHT, preko 4000 svjetiljki na području grada i pripadajućih mu naselja, zamijenjene su LED rasvjetom, a modernizacijom sustava ostvarena je energetska ušteda od gotovo 80%.

Provedbom svih ovih projekata ostvarene su financijske koristi uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete za minimalno 60%, a uz to je povećana ugoda boravka korisnicima i značajno je doprineseno očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova.

„Grad Zaprešić kontinuirano radi na projektima kojima dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za okoliš“, zaključio je gradonačelnik Turk.

Dr. sc. Domac izjavio je kako je pred nama desetljeće električne energije: „Europa traži način kako funkcionirati bez plina, a nesretni događaji kojima, nažalost, trenutno svjedočimo, vjerojatno će taj proces ubrzati.“ Najavio je tako prvi pilot-projekt u Hrvatskoj koji će povezati toplinarstvo sa solarnom energijom, a provest će se upravo u Zaprešiću.

Naime, u sklopu INTERREG Danube projekta CSSC Lab, kojeg koordinira REGEA, a u kojem je Zagrebačka Županija partner, planira se izgradnja demonstracijskog centra za integrirana rješenja opskrbe toplinskom energijom iz obnovljivih izvora te je u tu svrhu odabrana lokacija Srednje škole Ban Josip Jelačić. S obzirom na tendencije rasta cijene prirodnog plina, kroz suradnju Grada Zaprešića, Zagrebačke županije, HEP-toplinarstva i REGEA-e, namjera je spojiti srednju školu na sustav centraliziranog grijanja i izgraditi solarno polje za proizvodnju toplinske energije.

Spoj škole na sustav centraliziranog grijanja osigurat će stabilan i siguran izvor energije s predvidljivim cijenama i tendencijom smanjenja emisija stakleničkih plinova. Za Zagrebačku županiju i Grad Zaprešić će ostvarenje ovakvog solarnog polja osigurati stabilizaciju troškova grijanja u cjelokupnom sustavu centraliziranog grijanja unatoč fluktuacijama cijena prirodnog plina na globalnom tržištu, što će sigurno rezultirati povećanim zadovoljstvom građana koji će tu uslugu koristiti. Takvo će solarno polje biti tek drugi primjer ovakve tehnologije u Hrvatskoj te prvi ovakve veličine, a uspješna demonstracija te tehnologije omogućit će implementaciju ovog pristupa i u drugim sustavima.