Postavljen novi defibrilator kod tržnice

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Kod gradske tržnice postavljen je treći zaprešićki automatski vanjski defibrilator, objavili su iz Grada Zaprešića. Podsjećamo, iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u suradnji s Gradom prvi defibrilator su postavili na šetalištu Kardinala Franje Kuharića, uz Policijsku postaju, a drugi se nalazi na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Automatski vanjski defibrilator (AVD) je maleni, prijenosni uređaj za pružanje prve pomoći koji omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca osobi pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe, a pomoć mogu pružiti laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama.

Krajem prošlog stoljeća, pojavili su se automatski vanjski defibrilatori (engl. AED = automatic external defibrilator, u Hrvatskoj se koristi i naziv AVD), a istraživanja su pokazala značajno povećan postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar na kojima je primijenjena brza defibrilacija.
Defibrilatori su uređaji, koji vrše analizu srčanog ritma, daju upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuju defibrilaciju. Potpuno su sigurni, jer uređaj neće dozvoliti defibrilaciju osim u slučaju kada je 100% sigurno da je unesrećeni u takvom stanju da mu samo defibrilacija može spasiti život. AVD sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.