Povećan interes za nekretnine u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U posljednjih nekoliko godina, a pogotovo nakon potresa, velik broj stanovnika Zagreba i ljudi koji se doseljavaju u ove krajeve, traže drugačije mjesto za život. Dio njih planira kupiti kuću ili stan u okolici Zagreba, a Zaprešić se već ranije pokazao kao poželjan grad za život. To su potvrdile i brojke popisa stanovništva 2021. godine, koje pokazuju kako broj stanovnika raste čak i u doba kada mnogi gradovi gube svoje stanovnike zbog iseljavanja. U izborima najboljih gradova za život, Zaprešić je često u finalima, poput finala izbora za najbolji grad kategorije Smart City, a 2021. godine se plasirao i među pet najboljih srednjih gradova za život u Hrvatskoj.

Kao velika prednost Zaprešića, spominje se dobra prometna povezanost s metropolom, te kako ima sve potrebne sadržaje za jednu obitelj. Dovoljno vrtića i škola svakako je važan kriterij prilikom odabira mjesta za stanovanje, pogotovo mladih obitelji. Iz Grada Zaprešića je ovog ljeta objavljen podatak kako su svi roditelji koji su zadovoljili uvjete, dobili mjesto u vrtićima Zaprešića. Spomenimo i podatak kako je u Ulici Ksavera Šandora Gjalskog u tijeku i gradnja novog objekta dječjeg vrtića, te se očekuje kako će biti gotov do početka akademske godine 2022./2023., i spreman dočekati nove vrtićance.  Dodamo li tome velika ulaganja poput izgradnje zaobilaznice, brži internet, te Aglomeraciju Zaprešić (u okviru projekta Za čisto i bistro, prije godinu dana započeli su radovi na dogradnji, proširenju i rekonstrukciji sustava javne vodoopskrbe na području Zaprešića, a do sada položeno preko 67.000 metara cijevi, ugrađeno preko 1.600 okana, te izvedeno gotovo 1.200 priključaka), jasno je kako Zaprešić kontinuirano radi na podizanju kvalitete života.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je u razgovoru za Zfm potvrdio kako je u Zaprešiću pojačana stanogradnja, te kako je to dokaz da je Zaprešić interesantan za stanovanje, kako zbog blizine Zagreba, dobre prometne povezanosti, te uređenog koncepta brige za djecu i mlade od vrtića preko škola. No usprkos pojačanoj stanogradnji, iz Grada brinu da prostor ne bude devastiran. Najavio je i donošenje novog GUP-a, kojim planiraju uskladiti zaprešićke planove s europskim standardima kako prostori ne bi postali prenapučeni, te tako žele poslati poruku kako je život u Zaprešiću skladan i poželjan, a iz Grada žele takav razvoj i dalje.

Gradonačelnik Turk je potvrdio i kako je u izgradnji ili pred izdavanjem građevinskih dozvola dvjestotinjak stanova, te kako Grad Zaprešić ima informacije načelnog karaktera o željama investitora za još toliko stanova i građevinskih objekata.

Mi smo tim povodom istražili trenutnu ponudu zaprešićke novogradnje, te smo pronašli planove o izgradnji 20 vila u naselju Kalamiri. Cijena četvornog metra je 1.766 €, a 180 četvornih metara će novi vlasnici platiti 318.000 €.

Na prodaju su i stanovi u novogradnji u Zaprešiću po cijeni četvornog metra od 1980 €.

Prosječna cijena kvadrata novogradnje u Zagrebu je otprilike 2200 €, tako da će sigurno i financijska strana priče utjecati na to da zaprešićki vrtići i škole i dalje imaju sve više vrtićanaca i školaraca u svojim klupama.