Bogata veljača u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE NOVOSTI

Srednja škola Ban Josip Jelačić u veljači priprema niz događanja i izložbi, a u razgovoru za Zfm, Ivana Imbrija, profesorica i mentorica matematike, podsjetila je kako se u školi zadnjih godina radi na popularizaciji STEM grupe predmeta. Uz navedene Erasmus+ i e-Twinning projekte, škola je od ove godine i dio projekta Škola budućnosti. Riječ je o ulazu u svijet umjetne inteligencije Chatbotova koji su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip. Prvo predavanje je 4. veljače, na temu umjetne inteligencije i etike. S obzirom na to da je 4. veljače i prvi petak u veljači, obilježit će istovremeno i Dan crvenih haljina. Cilj ove inicijative je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Američko kardiološko društvo kampanju je pokrenulo 2004. godine, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na razini svijeta. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Dan crvenih haljina“, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara. Kampanja se provodi kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

8. veljače zaprešićka srednja škola obilježava Dan sigurnijeg interneta u školi, gdje će učenici pripremiti predavanja kako bi predstavili i osvijestili druge o opasnostima koje se kriju na internetu. Osim predavanja, izradit će i sigurnosna pravila kojima bi se svi trebali voditi kako bi mogli što sigurnije koristiti Internet. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta dio je Erasmus+ projekta STEAM and Robotic, kao i eTwinning projekta Moj kraj i ja.

Za kraj razgovora, profesorica Ivana Imbrija je najavila kako će 11. veljače obilježiti Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Taj dan se i do sada obilježavao u srednjoj školi, no uglavnom samo u razredima. Ove godine prvi će ga put obilježiti prigodnom izložbom u školskoj Galeriji Anima. Na izložbi će biti prikazani radovi njihovih učenika odnosno digitalni posteri o najpoznatijim kako domaćim tako i svjetski poznatim ženama znanstvenicama. Otvorenje izložbe bit će interno zbog trenutne epidemiološke situacije, no svi zainteresirani mogu doći pogledati izložbu uz pridržavanje epidemioloških mjera.
Obilježavanje Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti dio je Erasmus+ projekta STEAM and Robotic. Tako će učenice srednje škole Lana Baković i Stella Jurić iz 2.e razreda predstaviti naše znanstvenice na online sastanke s partnerima iz Bugarske, Litve, Grčke iz Španjolske 9. veljače.

Osim profesorice Ivane Imbrije, ova događanja su pripremale i profesorice Sunčica Tokić i Željka Winkler.