Početak obnove zgrada na proljeće ili ljeto ove godine

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Grad Zaprešić je pretrpio teška oštećenja uzrokovana potresom koji se dogodio 29.12.2020. godine, a do sada je iz Grada potrošeno pet milijuna kuna za sanaciju posljedica potresa i ubrzanje procesa obnove.

U razgovoru za Zfm, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk se prisjetio kako je vrlo brzo nakon potresa na teren izašla komisija koja je, na žalost, ustanovila da mnoge zgrade i stanovi imaju žute naljepnice, te kako su svim stanarima omogućili smještaj dok su njihovi stanovi neuporabljivi.
Gradonačelnik Turk je dodao kako su mnogi ljudi kroz humanitarni račun pokazali veliko srce i prikupili sredstva koja su ublažila poteškoće iseljenih stanara. Podsjetio je kako je Grad osigurao da službe izrade statičke procjene samih objekata, te je dodao kako se u ovom trenutku rade projekti i procjene obnove, i najavio kako se sad očekuje ugovaranje obnove zgrada s izvođačima radova. Gradonačelnik je podsjetio kako građani neće morati financijski sudjelovati u obnovi razine 2, te kako očekuje početak obnove zgrada na proljeće ili ljeto ove godine.

Iz Grada Zaprešića su objavili detaljne troškove, te podsjetili na sve što su napravili za iseljene stanare oštećenih zgrada, ali i zgrade koje su stradale.

U prvim satima nakon potresa Grad Zaprešić najprije je pomogao stanarima oštećenih zgrada kako bi pronašli zamjenski smještaj, te im je upućena jednokratna novčana pomoć od po 5.000 kuna što čini ukupno 465.000,00 kuna za 93 kućanstva koja su u vrijeme potresa koristila stan za koji je, nakon statičkog pregleda zgrade, utvrđeno da nije uporabljiv, odnosno podoban za stanovanje te su morali privremeno iseliti iz stana. Također je financiran smještaj u pansionu GEC u iznosu od 372.386,00 kuna. Grad je preuzeo i obvezu plaćanja 2.000 kuna mjesečno vlasnicima stanova oštećenih u potresu za najamnine za stanove na dvije godine i to za 58 korisnika za što je do sada isplaćeno ukupno 1.354.000,00 kuna.

Za službe smještene u javnim zgradama vrlo su brzo pronađeni zamjenski prostori kako građani ne bi ostali bez mogućnosti obavljanja potrebnih poslova u samom Zaprešiću. Oštećenja na zgradi OŠ A. Augustinčića sanirana su u roku od mjesec dana. Sanacija oštećenja školske zgrade iznosila je 847.700 kuna, a obuhvaćala je sanaciju štete na nenosivim strukturama građevine (pregradnim zidovima, spojevima pregradnih zidova i nosivih zidova), sanaciju oštećenja na vodovodnim instalacijama i odvodnji, te sanaciju sanitarija. Kako bi mladi glazbeni talenti mogli neometano nastaviti polaziti glazbeno obrazovanje za preseljenje Glazbene škole Zlatka Balokovića područnog odjeljenja Zaprešić na novu lokaciju, uređenje prostora i pomoć pri plaćanju najamnine za novi prostor izdvojen je iznos od 273.600 kuna.

Stradale su i pojedine obiteljske kuće, osobito dimnjaci te je za njihovu sanaciju, točnije, za nabavu materijala (crijep, cigla i sl.) te za hitne sanacije dimnjaka i krovišta na obiteljskim kućama za što je Grad isplaćivao 2.000 kuna po opravdanom zahtjevu, za što je isplaćeno 72.000 kuna. Za ostale sanacijske radove te za preseljenja Centra za mladež, Suda, Gruntovne, Katastra i uređenje njihovih prostora izdvojeno je dodatno oko 700.000 kuna.

Grad Zaprešić je financirao i izrade elaborata postojećeg stanja konstrukcije oštećenih višestambenih zgrada koje su brzim pregledom statičara označene kao neuporabljive i za koje je bio potreban detaljan pregled. Trošak je za sada 480.000 kuna, a Grad na isti način, do eventualne naknade troška od Države, financira i projekte obnove zgrada.

Za elaborate za zgrade POUZ-a i Općinskog suda plaćeno je 470.000 kuna.

Građani su na humanitarni račun koji je otvorio Grad za pomoć stanarima stradalih zgrada uplatili 776 tisuća kuna, koje su raspoređene na račune svih zgrada koje su nakon potresa bile označene žutom naljepnicom, a povodom toga stanari na Trgu žrtava fašizma 13, 15, 16 i 17 svim dragim sugrađanima, ali i poslovnim subjektima te Gradu Zaprešiću uputili su pismo zahvale za pruženu pomoć.