Zaprešićki koraci za kampanju o epilepsiji

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Planinari HPD-a Zaprešić su za nedjelju 16.01.2022. organizirali izlet čiji će se koraci pribrojati ovogodišnjoj kampanji „50 milijuna koraka za epilepsiju“.

Ova kampanja je nastala u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana epilepsije inicijativom Međunarodne udruge za epilepsiju (engl. International Bureau for Epilepsy, IBE).
Epilepsija zahvaća 50 milijuna osoba diljem svijeta. Međunarodni dan epilepsije posebna je manifestacija kojom se svake godine promiče svjesnost o epilepsiji u više od 140 zemalja.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi širom svijeta ima epilepsiju. Procjenjuje se da udio opće populacije s aktivnom epilepsijom u određenom vremenu iznosi 4 do 10 osoba na njih 1000. U svijetu se svake godine epilepsija dijagnosticira kod 2,4 milijuna ljudi. U zemljama visokog dohotka godišnje se dijagnosticira 30 do 50 novih slučajeva na 100 000 osoba, dok u zemljama niskog i srednjeg dohotka taj broj može biti i dvostruko veći.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadajima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Tijekom napadaja mogu se javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha, kao i određeni stupanj poremećaja svijesti.

Koraci će se brojati od ponedjeljka, 10. siječnja do ponedjeljka, 14. veljače 2022., kada se obilježava Međunarodni dan epilepsije.

Ako se želite priključiti hodanjem ovoj manifestaciji, svoje korake možete pribrojati na 50MillionSteps.org.