Prošlogodišnja posvojenja djece u Zaprešiću

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Centar za socijalnu skrb Zaprešić podnio je izvješće o radu za 2021. godinu, iz kojeg se može saznati podatak kako su provedena tri postupka posvojenja djece.

Kako su iz Vlade istaknuli, posvojenje je poseban oblik obiteljskopravnog zbrinjavanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajan odnos roditelja i djeteta. Posvojitelji posvojenjem stječu pravo na roditeljsku skrb, no put prema posvojenju nije lak.

Posvojiti se može dijete do osamnaeste godine života koje ima ispunjene pravne pretpostavke za posvojenje i ako je posvojenje u skladu s dobrobiti djeteta. Dijete koje je navršilo dvanaest godina daje svoj pristanak na posvojenje. Dijete ima pravo znati da je posvojeno. U postupcima posvojenja vodi se računa da braću i sestre posvoje isti posvojitelji, ako je to moguće i ako je u skladu s dobrobiti djeteta.

Osobe zainteresirane za posvojenje podnose centru za socijalnu skrb pisanu prijavu namjere posvojenja i zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. U postupku izdavanja mišljenja obvezno je sudjelovanje u programu stručne pripreme za posvojenje (edukacija) koji se provodi tijekom postupka izdavanja mišljenja.
Izdavanjem mišljenja se stječe pravo upisa u Registar potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj.

Postupak za davanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje provodi centar za socijalnu skrb prema prebivalištu potencijalnih posvojitelja. Pripremu za posvojenje provode centri za socijalnu skrb u sjedištu županije, a mogu je provoditi i organizacije civilnog društva koje za to imaju ovlaštenje Ministarstva nadležnog za obitelj.

Posvojenje djeteta provodi centar za socijalnu skrb prema prebivalištu djeteta. Prema podacima Ministarstva obitelji i socijalne politike, broj posvojenja varira od 87 do 136 godišnje, od toga prošle godine su na području Zaprešića provedena tri postupka posvojenja djece.