Zamjenik gradonačelnika uručio nagradu Roku Mariću

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE NOVOSTI

Među 290 učenika iz 59 zemalja Roko Marić iz Zaprešića osvojio je srebrnu medalju na prestižnoj 18. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi za mlade, te ga je povodom ovog iznimnog rezultata primio zamjenik gradonačelnika Alan Labus koji mu je uz čestitku uručio i novčanu nagradu.
Roko Marić učenik je XV. gimnazije, a ranije je polazio Osnovnu školu Ljudevita Gaja gdje već osvajao zapažene rezultate na raznim natjecanjima te stjecao svoja temeljna znanja.
„Hvala Roku što je lijepo prenosio ime našega grada u svijetu, osobito u ovom STEM području koje je danas izuzetno važno. Očito je i da naši profesori i mentori izuzetno kvalitetno rade s učenicima“, rekao je zamjenik gradonačelnika.
Roko je pak istaknuo da su ispiti na natjecanju bili osobito teški, „a posebno je teško što zadaci traže logičko zaključivanje što se ne može baš naučiti iz knjiga. U školama se ne može baš naučiti za natjecanje, ali svakako treba puno učiti kako bi se razvilo razmišljanje, ali važno je rješavati i testove s prošlih natjecanja kako bi se postigao uspjeh.“
Zbog pandemije učenici su svoje zadatke na ovogodišnjoj Olimpijadi u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata rješavali u matičnim zemljama pod nadzorom kamera i mikrofona. Dva teorijska i jedan eksperimentalni test rješavali su u prostorijama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dok je po jedan mentor iz svake države sudionice bio u Dubaiju.
Izbor hrvatskih natjecatelja za ovo natjecanje provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja koja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i stručna državna povjerenstava za pojedina područja. Nakon toga mentori s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pozivaju učenike koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije.