Održan sastanak o provedbi projekta “Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa”

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Gradonačelnik Željko Turk održao je sastanak s predstavnicima Hrvatskog Telekoma i tvrtke Ericsson Nikola Tesla, vezan uz provedbu projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Zaprešića“, objavili su iz Grada Zaprešića, koji se provodi na području Grada Zaprešića i općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća, na utvrđenih 12.039 “bijelih” adresa. „Bijele“ adrese su adrese za koje će operator Hrvatski Telekom d.d. (HT) omogućiti širokopojasni pristup sljedeće generacije (eng. Next Generation Access – NGA).

Cilj Projekta je izgraditi širokopojasnu mrežnu infrastrukturu nove generacije kombinacijom državnih potpora i vlastitih investicijskih sredstava HT-a, koja će na utvrđenom broju “bijelih” adresa Projekta omogućiti brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup svim potencijalnim korisnicima na području Projekta.

Iz Grada su objavili podatak kako je HT proveo postupak nabave za projektiranje i izgradnju FTTH (Fiber-To-The-Home) mreža po kojem je u studenom ove godine sklopljen ugovor o izvođenju radova s odabranim izvođačem – Zajednica ponuditelja Ericsson Nikola Tesla d.d. i Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. Prema ugovoru se izvođač obvezao, po principu „ključ u ruke“, omogućiti optički FTTH pristup za 11.818 „bijelih“ adresa na kojima se nalazi 13.072 potencijalnih korisnika. Ugovorena vrijednost ove investicije je 37,6 milijuna kn.

Ukupna ugovorena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 54,1 milijuna kn, od čega će HT uložiti 27,2 milijuna kn, a ostatak vrijednosti prihvatljivih troškova bit će financiran bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.

Završetak radova je planiran do 30.09.2023., odnosno najkasnije do 31.12.2023.