Potpisan Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je potpisao Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb, za financijsko razdoblje 2021.-2027.
U Urbanu aglomeraciju Zagreb (UAZ) ulazi ukupno 30 jedinica lokalne samouprave, od toga 11 gradova (uključujući Grad Zagreb) i 19 općina. Sjedište urbane aglomeracije je Grad Zagreb. UAZ se proteže na području triju županija – Grada Zagreba, te dijelovima Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije, te graniči s Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom županijom na jugu, Varaždinskom i ostatkom Krapinsko-zagorske na sjeveru, ostatkom Zagrebačke županije na istoku, te s ostatkom Zagrebačke županije i Republikom Slovenijom na zapadu.
Donošenjem Strategije razvoja UAZ-a za financijsko razdoblje 2021.-2027. utvrdit će se ciljevi i prioriteti razvoja urbanog područja Zagreba, čime će se ispuniti preduvjeti za daljnje korištenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, odnosno sredstava iz mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja.
Gradonačelnik Željko Turk je podsjetio kako je primjer jednog od provedenih projekata financiranih upravo kroz integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam), nedavno završen ‘Forest ride’, odnosno gradnja biciklističko pješačke staze Zaprešić-Pojatno.