Zaprešić i ove godine u finalu srednjih gradova za titulu Smart city

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Grad Zaprešić je i ove godine u finalu srednjih gradova u konkurenciji za nagradu Smart city. Osim Zaprešića, u finalu su i Đakovo, Jastrebarsko, Koprivnica, Šibenik.

Nagrada Smart City izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr u suradnji s agencijom Apsolon i ove će godine biti dodijeljena u tri konkurencije, malih, srednjih i velikih gradova. Za tri dobitnika konkurira 15 gradova koji su ušli u najuži izbor u tri konkurencije, a pobjednici se biraju temeljem posebne Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova.

Kako su objavili na portalu gradonačelnik.hr, “Zaprešić je drugu godinu zaredom osigurao ulazak u samo finale, među najpametnije srednje gradove u zemlji, nizom pokazatelja i pametnih rješenja. Među ostalim, sva su parkirna mjesta na području grada pokrili mobilnom naplatom, u top 3 su prema broj putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu na području grada u 2020. godini u kategoriji srednjih gradova, kao i po udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim (100 %). U samom su vrhu i po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije), kao i po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta (100 %).”

Proglašenjem gradova dobitnika nagrada Smart i Eco City u zagrebačkom hotelu Westin 14. prosinca ove godine bit će zaključen ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih hrvatskih gradova u pametnim i ‘zelenim’ rješenjima.