Predstavljanje knjige o Iranu

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Gradska knjižnica Ante Kovačića ciklus putopisnih predavanja nastavlja predstavljanjem knjige “Iran u prezentu” autora Ivana Đogića.

Predstavljanje knjige i predavanje o Iranu će se održati u petak 3. prosinca u 18h u knjižnici.

 

 

2018. godina se pokazala kao prekretnica za autora Ivana Đogića, koji započinje svoj život od nule u Iranu, gdje je pronašao poslovni uspjeh, ali i ljubav i sreću. Njegov putopisni prvijenac približit će nam egzotični, dinamični i tirkizni Iran na edukativan i zabavan način.

Dijelom kronika iranskog društva, kulture, povijesti i zemljopisa, a djelom svojevrsna virtualna turistička tura, ova će Vas knjiga povesti u fascinantan svijet zemlje o kojoj postoji mnoštvo zabluda. Ako vas zanima Iran i želite ga pobliže upoznati te ste se spremni uhvatiti u koštac s vlastitim i medijskim predrasudama o Iranu, Irancima, šijitima, Islamskoj Republici, Perzijancima, našli ste ono što vam treba. Ivan piše vrlo pitko, intelektualno, ali ne zamorno, slažući, kao u baklavi, red osobnih iskustava (ugodnih i neugodnih – nije mu problem kritizirati ni sebe ni Irance ako smatra da stvari treba nazvati pravim imenom), red turističkih i servisnih informacija, red povijesnih anegdota. Monografija, vodič, putopis… sve u jednom.

Krešimir Sučević Međeral

Kao putnik koji ne putuje dovoljno, moram priznati da sam itekako zavidan Ivanu koji je napisao zbirku opisa, tj. modernu enciklopediju o Iranu za početnike. Iscrpno, jezgrovito, a opet jednostavno i zanimljivo, u Iranu u prezentu čete pročitati sve što vas zanima o klasičnim turističkim stvarima, onim škakljivim i tabu temama, ali se opustiti i uz slike i opise prekrasnih detalja ove velike zemlje. Nakon čitanja ovog štiva nema dvojbe da mi se Iran popeo još više na ljestvici zemalja koje definitivno moram posjetiti. Putujte ljudi, putujte što više, a čak i dok niste na putu, učite iz ovakvih lijepih knjiga. Hvala Ivane, vidimo se u Iranu, ti kuhaš!

Domagoj Jakopović Ribafish