Početak adventa i paljenje prve adventske svijeće

NOVOSTI

Svjetlo adventskih svijeća označava dolazeće svjetlo, Isusa, koji rasvjetljuje čitav svijet, pobjeđujući tamu grijeha i zla. Adventske su svijeće izvorno bile crvene i bijele boje, upućujući tako na Isusovu žrtvu i pobjedu.

Prema jednoj vrlo raširenoj tradiciji, prva svijeća na adventskom vijencu je nazvana prorokova svijeća, druga betlehemska, treća je pastirska, a posljednja je svijeća anđela, piše Rastimo u Gospodinu o simbolici svjećica na adventskom vijencu i njihovom postupnom paljenju.

Postupno paljenje svijeća na adventskom vijencu znak je progresivnog približavanja slavlju Isusova rođenja. Ta gesta ujedno znači znati i moći čekati, iščekivati da se dogodi očekivano. Adventski vijenac je konkretni čin unutarnjeg stava čekanja kao osnovne dimenzije vjere. Kako piše hkm.hr

Paljenje prve adventske svijeće u Zaprešiću održat će se na Trgu Ivana Pavla II. kod spomenika Ivanu Pavlu II., tako će u nedjelju 28. studenog u 18 sati mali glumci iz umjetničke organizacije Max teatar i djeca iz Baletnog studija Nn5 svojim izvedbama na poseban način upalit će prvu adventsku svijeću. Njima će se pridružiti zaprešićki čestitari “Stijene” koji će pronijeti veselje božićnim pjesmama.