17.11. Vršilnica će poljubičastiti za palčiće

NOVOSTI

U dogovoru s roditeljima palčića, na Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, Vršilnica će biti osvijetljena ljubičastom bojom. Ljubičasta je službena boja dana palčića, i tako će i Zaprešić odati priznanje najmanjim i najhrabrijim herojima.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog 2011. godine kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI), koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 novorođenčadi, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Svaki porod raniji od 32. navršenog tjedna trudnoće izrazito rizičan te da su kontrole u svakoj, a posebice u trudnoći s očekivanim rizikom, od osobite važnosti za rano uočavanje patoloških promjena i komplikacija i pružanje najbolje moguće zdravstvene skrbi majci i djetetu. Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece, osnovana udruga ˝Palčići˝. Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.