Ponuda i cijene cvijeća na tržnici

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Pred dan Svih svetih provjerili smo cijene cvijeća i aranžmana u Zaprešiću. Mnogi će kupiti cvijeće i svijeće pred sam odlazak na groblje, no uvijek ima sugrađana koji žele i koji dan ranije urediti grobove svojih najmilijih. Iz tog razloga nas je zanimalo i kakva je ponuda cvijeća prije 1. studenog, te kakve su cijene.

Cijene aranžmana i cvijeća na tržnici su, kako smo doznali, na razini od prošle godine. Razni aranžmani su u ponudi već od 30 kn, buketi za vaze se mogu pronaći već po cijeni od 10 i 12 kuna. Špine se mogu kupiti po 20 kn, a multiflora je već od 30 kuna.

Od prodavačica i prodavača na zaprešićkoj tržnici smo saznali da je ove godine prodaja osjetno slabija u odnosu na godine prije pandemije. Jedan od razloga slabije prodaje je i, kako je rekla jedna prodavačica,  strah od zaraze. Zainteresirani kupci s kojima smo porazgovarali, su nam otkrili i da će ove godine na groblje ranije, da izbjegnu velike gužve na groblju. Saznali smo od sugrađana i da se ove godine planira ipak nešto skromnije kupovati za groblje, a naša mini anketa je pokazala i kako većina želi odnijeti svježe svijeće, dok će umjetno poslužiti preko zime. Otkrili smo da i dalje mnogi žele odnijeti na groblje krizanteme ili špine, uz aranžmane i lampaše. U razgovoru s kupcima na tržnici smo otkrili kako mnogi već godinama lampaše kupuju u trgovinama. Kako smo saznali od jedne gospođe, ona svake godine pogleda kataloge, pa odabere gdje će ići po lampaše. Njena obitelj je velika, pa se tako uspije uštedjeti nešto novca.

Poslušavši savjet, pregledali smo cijene i ponudu i lampaša u trgovinama. Već od 5 kn se mogu pronaći razni modeli i veličine u mnogim trgovinama.

Dvije simpatične sugrađanke s kojima smo porazgovarali o cijenama, su nam otkrile i tajnu kako odabrati dobre lampaše. Upozorile su nas da neki od tih lampaša iz trgovina ne gore ni do kraja dana, pa one, pri kupnji lampaša paze na težinu. Ako je lampaš iz trgovine lagan, ne uzimaju ga ni ako je puno jeftiniji.

Podsjetimo i da je ZET i ove godine organizirao prijevoz na dane uoči, na sam blagdan Svih svetih, te na Dušni dan.

Autobus na redovnoj liniji 182 (Trg mladosti – Groblje Zaprešić – Šibice) će u nedjelju i ponedjeljak, 31. listopada i 1. studenoga ostvarivati samo polazak u 6.40 sati, dok će svim ostalim polascima prometovati izravno za Šibice. U razdoblju od 8 do 20.45 sati, za prijevoz do groblja bit će uspostavljena izvanredna autobusna linija 181 (Trg mladosti – Groblje Zaprešić), koja će polaziti svakih 30 minuta.