25. listopad Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Hrvatskoj

Novosti

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije provode redovite akcije dobrovoljnog darivanja i u Zaprešiću, a iz Crvenog križa Zaprešić su objavili kako su, samo u prošlomjesečnoj akciji, prikupili 83 doze krvi.

Od srca hvala svim darivateljima krvi.