Što preko vikenda u Zaprešiću?!

NOVOSTI

Ako niste odlučili što za vikend u Zaprešiću, izdvojili smo događanja koja su na raspolaganju. Ponuda je šarena, neke stvari su i besplatne, pa se nadamo da ćete pronaći nešto za sebe. (Uključili smo i petak)

 

Interpretacijske šetnje “URBANI ŽIVOT SLAVNE PROŠLOSTI” će se održati u nedjelju, 24. listopada u 11 i 17 sati

POČETAK ŠETNJE: ispred crkve sv. Ivana Krstitelja, pokraj kipa sv. Ivana Pavla II
TRAJANJE ŠETNJE: 1h 30 min

 

Prijave za ture

 


Izložba Ane Čolaković “Mali Akt” u Galeriji Razvid, Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić

Izložbu Ane Čolaković “Mali Akt” možete pogledati u periodu do 02.11. u Galeriji Razvid, Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić

Radno vrijeme galerije: radnim danom od 16-20h

Aktovi Ane Čolaković nastaju na Akademiji likovnih umjetnosti. Ova kiparica, međutim, svoje slikarsko istraživanje pretvara u gotovo opipljivo „stanje“, specifičnu atmosferu tijela koje komunicira posturom, bojom i odnosom s prostorom. Koristeći povremeno naglašene linije i kolorit, komotno smještajući tijela u različite pozicije u odnosu na pozadinu, umjetnica slika tijela koja kao da pred promatračem dišu, mekana, pomalo melankolična. Nanos je pastozan, isprekidan, koloristički naglasci su jasni. Klasične pozicije koji model zauzima prevedene kistom Ane Čolaković postaju geste, stanja, bivanja. Kolorit je uglavnom otvoren, nezasićen, no unatoč tome, likove promatramo više kao komprimirane, iako netransparentne misli, oni odišu pomnošću, promišljenošću. Nanosi kistom su vidljivi, opipljivi, te zajedno s koloritom i linijama grade unutarnju dinamiku rada što pridonosi dojmu živosti, slojevitosti i korporalnosti. Umjetnica naglašava da se pri stvaranju radova vodila više samim likovnim jezikom negoli mogućim interpretacijama i kontekstualizacijama, bojom i linijom više negoli značenjem. Međutim, pažljivim likovnim promišljanjem, ali i intuitivnošću, umjetnica je uspjela stvoriti radove koji nadilaze formu, prerastaju u stanje i komuniciraju s promatračem pozivajući ga da ih propituje, promatra, traži i pred njima zastajkuje. Kiparska praksa ove mlade umjetnice očitava se u direktnom osjećaju prostora, tjelesnosti i razumijevanju njihovog međuodnosa i dinamike. „Mali aktovi“ ugodno su smješteni u okolinu, ona ih podržava, naglašava. Pretvarajući formu u komunikaciju, umjetnica nadilazi samo bavljenje aktom, pretačući motiv u ritam, ritam u misao, misao u komunikaciju, koja je krajnja intencija svakog umjetničkog djela.
Josipa Bubaš
Ana Čolaković rođena je 1993. godine u Vinkovcima. 2012. godine završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku te upisuje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Sveučilište u Mostaru, BiH. Diplomirala u lipnju 2017. godine u klasi profesora Nikole Vučkovića te ostvarila titulu magistra kiparstva i profesorica likovne kulture. Od 2017. godine radi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek gdje predaje stručne predmete. Trenutno živi i djeluje u Vinkovcima.

 

 

Gradska knjižnica Ante Kovačića

U Gradskoj knjižnici Ante Kovačića do kraja listopada se održava izložba “Ban Jelačić u fondu Zavičajne zbirke”, odnosno izložba knjiga koje govore o banu Jelačiću i njegovoj ulozi u hrvatskoj povijesti 19. st., a pripremili su i program povodom Mjeseca hrvatske knjige. Osim programa Slikovnicama kroz Mjesec hrvatske knjige, tu je i izložba Rič h srcu.
Izložba srca od keramike s urezanim narodnim poslovicama i izrekama donjosutlanskih govora i preslika pjesama s motivima srca suvremenih pjesnika kajkavaca ikavaca. Izložena srca nastala su na radionicama u okviru projekta Rič h srcu kojim Učenička zadruga Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca i Gradska knjižnica Ante Kovačića iz Zaprešića obilježavaju Dane europske baštine 2021.

Program knjižnice povodom Mjeseca hrvatske knjige

Radno vrijeme: Petak 08:00 – 20:00

Subota 08:00 – 14:00

 

U Muzeju Matije Skurjenija otvorena je samostalna izložba slika akademskog slikara Jaroslava Nováka, naziva: ˝Prema smislenoj/smislenijoj svarnosti˝.

Jaroslav Novák rođen je 28. prosinca 1961. u Trenčinu u Slovačkoj. Između 1981. i 1987. studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi. Bio je student doc. Ivan Vychlopena, doc. Milan Rašla i kod prof. Oto Luptáka. U Bratislavi je živio do 1998. godine, a kasnije se preselio u Sládkovičovo, gdje danas živi i radi . Od 2014. bavi se uglavnom ?slobodnim? slikarstvom. Izlagao je samostalno u Sládkovičovo, Bratislavi, Banskoj Bistrici, Pragu i Budimpešti. Njegovi radovi nalaze se u privatnim zbirkama u Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj i SAD-u.

Izložba će biti otvorena do nedjelje, 28. studenog 2021.

 

 

 

Čitanje po ulicama Zaprešića

U sklopu programa Ulicama grada, u petak i subotu kazališna družina Max teatar provest će, povodom godine čitanja, projekt čitanje djela autora u ulici u Zaprešiću koja nosi njegovo ime. Pripremili su tako dvanaest ulica (dvanaest pjesnika i pisaca).

Ulice grada Zaprešića koje nose ime pjesnika i pisaca su: Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića, Frana Galovića, August Šenoa, Ivana Mažuranića, Ive Kozarčanina, Ante Kovačića, Stanka Vraza, Vladimira Nazora, Ljudevita Gaja, Miroslava Krleže, Dragutina Domjanića.

Dopuna ovom programu bit će i dvije predstave glumačkog dramskog studija (U Vršilnici u Novim dvorima prikazat će predstavu Vladimira Nazora “Halugica” u izvedbi glumačkog dramskog studija Max teatra, a u ulici Augusta Šenoe će glumački dramski studio izvoditi Postolara i vraga, te će održati impro ligu natjecanje u kazališnim improvizacijama koje će biti na temu zanimljivih crtica iz života književnika koje će taj dan čitati u gradu.