Zaprešić u finalu za najbolji grad

NOVOSTI

Prošle godine naš grad Zaprešić bio je u finalu izbora za najbolji grad kategorije Smart City, a ove godine grad Zaprešić je među pet najboljih srednjih gradova za život u Hrvatskoj. U finalu s našim gradom još su Rovinj, Poreč, Sveta Nedelja i Labin, a pobjednici će biti proglašeni 21. listopada u Novom Vinodolskom.

Iako su nas snašle razne nevolje kao korona, potresi i ostalo, u Gradu Zaprešiću protekle su godine realizirani brojni projekti zahvaljujući kojima njegovi stanovnici žive još kvalitetnije te se konstantno provodi povećanje vrtićkih i školskih kapaciteta tako je u Ulici K.Š. Gjalskog u tijeku izgradnja novog vrtićkog objekta čije se otvorenje predviđa za otprilike godinu danu, a nedavno su otvorena vrata sportske dvorane OŠ Antuna Augustinčića te je najavljena i izgradnja nove osnovne škole čija izgradnja bi se trebala realizirati uz pomoć europskih sredstava budući da nova financijska omotnica 2021.-2027. donosi 7,5 milijardi kuna za znanost, obrazovanje i istraživanje, od čega će najveći dio ići u obrazovanje i izgradnju obrazovnih objekata.

Također vodi veliku brigu o okolišu i zdravlju svojih građana, najveći projekt koji se trenutno provodi u Zaprešiću odnosi se upravo na zaštitu okoliša, a riječ je o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić „Za čisto i bistro“, u sklopu kojeg se gradi kanalizacija u ruralnim dijelovima grada.

Naime, nakon Južne, u projektiranje je krenula i Istočna obilaznica s mostom na Savi; sredinom ove godine u promet je pušten novi dio Južne obilaznici u duljini od 786 metara u sklopu kojeg je izgrađen pješački pothodnik ispod te nadvožnjak Šibice iznad željezničke pruge. Sama obilaznica vodi od Zaprešića prema Prigorju Brdovečkom i bit će u duljini od 6,42 kilometra, a do sada su izgrađena 2,5 kilometra, puštena u promet.

Zaprešić je ove godine značajno uložio u prometnice tako je nakon Južne, u projektiranje krenula i Istočna obilaznica s mostom na Savi. Osim u prometnice je uložio u izgradnju novih biciklističko-pješačkih staza. Riječ je o dva projekta; Forest ride koji je nedavno završen te projekt izgradnje biciklističko-pješačke staze uz potok Lužnicu koji će spojiti Zaprešić sa susjednom općinom Pušća.