U nedjelju 17. listopada, u Zaprešiću ispred Obrtničkog doma leteći cilj međunarodne biciklističke utrke

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

U nedjelju, 17. listopada 2021., točno u podne, starta 13. međunarodna utrka Hrvatska – Slovenija. Budući da je utrka ujedno i memorijal Vlado Horvatić, u Zaprešiću će biti leteći cilj ispred Obrtničkog doma.

Ove godine su cilj i start u Zagrebu pa biciklisti kroz Zaprešić prolaze dvaput. Prvi prolazak se očekuje oko 12:30, a drugi otprilike između 15:30 i 16 sati.

Međunarodna cestovna utrka Hrvatska – Slovenija koja kreće iz Zagreba, a završava u Novom Mestu, prolaznu točku ima kroz grad Zaprešić te nosi ime biciklističkog asa Vlade Horvatića rođenog u Zaprešiću davne 1921. g.

Zašto utrka nosi ime biciklističkog asa Vlade Horvatića saznali od Biciklističkog kluba “Bumbar” Zaprešić:

Vlado Horvatić rođen je 17. rujna 1921. u Zaprešiću svoju biciklističku karijeru započe sa 17. g. u sklopu juniorske sekcije zagrebačkog biciklističkog kluba Jedinstvo. U to je vrijeme najbolji hrvatski biciklist i četverostruki državni prvak bio Stjepan Grgac, također iz općine Zaprešić (Novaki) što je imalo utjecaja i na mladog Vladu i njegovu posvećenost biciklizmu. U 18. g. Horvatić postaje državni juniorski prvak te je sve do rata bio među najboljim biciklistima tadašnje države. Kao član BK Građanski bio je 2 puta prvak Hrvatske, a na utrci ZG-Novo Mesto osvojio je 2. mjesto kao i na brdskoj utrci ZG-Sljeme. U razdoblju 1939.-1941. bio je prvak kluba i Zagreba. Kao izučeni zidar paralelno je radio kod oca, a 1941. pridružuje se partizanima te u proljeće 1945. biva ranjen na Bilogori. Nakon rata postaje član biciklističke sekcije novoosnovanog fiskulturnog društva Dinamo koju vodi spomenuti Stjepan Grgac. Na utrci ZG-Novo Mesto ponovo zauzima 2. mjesto. Kao član hrvatske reprezentacije na prvoj i najvećoj međunarodnoj utrci Trst-Ljubljana-Zagreb-Beograd-Sofija-Varna dugačkoj 1549 km između 60 vozača odnosi pobjedu na prvoj etapi Trst-Ljubljana. Tijekom druge etape zadržava vodeće mjesto sve do Samobora gdje se sudara s motoristom i završava u bolnici umjesto na pobjedničkom postolju. Za utjehu, hrvatski biciklisti su ipak odnijeli pobjedu ispred favorita Talijana.

Tri godine nakon toga, 1948. Vlado je potpuno oporavljen i na kvalifikacijama za prvenstvo Jugoslavije odnosi pobjedu te se ponovo priključuje državnoj reprezentaciji. Na žalost, na pripremama reprezentacije u Petrovaradinu dana 9. lipja 1948. tragično gubi život uslijed pada i udarca glave o kolnik. Vlado Horvatić pokopan je na starom groblju u Brdovcu te je zbog svega primjer upornog i izdržljivog sportaša koji se ubraja među najveće hrvatske bicikliste. Njegova postigunuća zasigurno bi bila i puno veća da sudbina nije skrojila drugačiji plan.