Tribina kluba liječenih alkoholičara Zaprešić-Sjever

Moj Grad Novosti

Iz Kluba liječenih alkoholičara Zaprešić-Sjever su, povodom dana Zaprešića, organizirali tribinu koja će se održati 17. listopada u nedjelju, u 18 h u prostorijama u Klubu umirovljenika. Klub aktivno radi od 2013. godine, okuplja od 13-15 članova, i sastaju se u prostoru koji su dobili od Grada Zaprešića na korištenje. Grad Zaprešić financijski podupire njihov rad kontinuirano od 2013. godine, a u vrijeme lockdowna su otvorili video platformu i tako kontinuirano održavali sastanke kluba.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako je alkohol jedan od prioritetnih javnozdravstvenih izazova. Potrošnja alkohola po glavi stanovnika povećava se u gotovo svim zemljama svijeta, a posljedično se povećava i broj osoba koje pate od bolesti koje nastaju kao posljedica zlouporabe. Štetni učinci za pojedinca i za društvenu zajednicu kao posljedica prekomjerne uporabe alkohola, brojni su i čvrsto dokumentirani i dokazani. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Europska regija je regija s najvećom potrošnjom alkoholnih pića u svijetu. Na žalost, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima visoku konzumaciju alkoholnih pića. U našem društvu pijenje alkoholnih pića je ugrađeno u običaje te je velika nekritičnost prema njegovoj konzumaciji. Sve veći broj mladih ljudi konzumira alkoholna pića, a prva konzumiranja alkohola počinju već u osnovnoj školi. Štetna upotreba alkohola ima značajan utjecaj na javno zdravlje, budući da predstavlja globalni problem koji kompromitira kako individualni razvoj, tako i razvoj društva. Štetne posljedice koje alkohol uzrokuje sežu daleko van okvira fizičkog i psihičkog zdravlja same osobe koja ga konzumira – alkohol nepovoljno utječe i na zdravlje članova njegove obitelji, na osobe iz njegovog okruženja, i iz radne sredine – utjecaj štetne uporabe alkohola seže duboko u srž samog društva.

Pijenje alkoholnih pića rizični je čimbenik za nastanak brojnih kroničnih bolesti te je povezana s nastankom nekih malignih bolesti koje su porastu, kao što su: karcinom dojke, jetre, debelog crijeva, želuca, gušterače, jednjaka. U borbi protiv nezaraznih kroničnih bolesti Svjetska zdravstvena organizacija stavila je smanjenje štetne konzumacije alkohola za jedan od prioritetnih ciljeva do 2030. godine.

U prevenciji štetne konzumacije alkohola Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje sveobuhvatne intervencije koje su usmjerene na: smanjenje dostupnosti, informiranje populacije o rizicima, smanjenje potražnje te intervencije zdravstvene službe za rano prepoznavanje rizika i pravovremeno liječenje.