Izložba Ane Čolaković “Mali Akt” u Galeriji Razvid

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Ana Čolaković rođena je 1993. godine u Vinkovcima. 2012. godine završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku te upisuje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Sveučilište u Mostaru, BiH. Diplomirala u lipnju 2017. godine u klasi profesora Nikole Vučkovića te ostvarila titulu magistra kiparstva i profesorica likovne kulture. Od 2017. do 2018. godine radila je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek gdje je predavala stručne predmete. Trenutno živi i djeluje u Vinkovcima.

Aktovi Ane Čolaković nastaju na Akademiji likovnih umjetnosti. Ova kiparica, međutim, svoje slikarsko istraživanje pretvara u gotovo opipljivo „stanje“, specifičnu atmosferu tijela koje komunicira posturom, bojom i odnosom s prostorom. Koristeći povremeno naglašene linije i kolorit, komotno smještajući tijela u različite pozicije u odnosu na pozadinu, umjetnica slika tijela koja kao da pred promatračem dišu, mekana, pomalo melankolična. Nanos je pastozan, isprekidan, koloristički naglasci su jasni. Klasične pozicije koji model zauzima prevedene kistom Ane Čolaković postaju geste, stanja, bivanja. Kolorit je uglavnom otvoren, nezasićen, no unatoč tome, likove promatramo više kao komprimirane, iako netransparentne misli, oni odišu pomnošću, promišljenošću. Nanosi kistom su vidljivi, opipljivi, te zajedno s koloritom i linijama grade unutarnju dinamiku rada što pridonosi dojmu živosti, slojevitosti i korporalnosti. Umjetnica naglašava da se pri stvaranju radova vodila više samim likovnim jezikom negoli mogućim interpretacijama i kontekstualizacijama, bojom i linijom više negoli značenjem. Međutim, pažljivim likovnim promišljanjem, ali i intuitivnošću, umjetnica je uspjela stvoriti radove koji nadilaze formu, prerastaju u stanje i komuniciraju s promatračem pozivajući ga da ih propituje, promatra, traži i pred njima zastajkuje. Kiparska praksa ove mlade umjetnice očitava se u direktnom osjećaju prostora, tjelesnosti i razumijevanju njihovog međuodnosa i dinamike. „Mali aktovi“ ugodno su smješteni u okolinu, ona ih podržava, naglašava. Pretvarajući formu u komunikaciju, umjetnica nadilazi samo bavljenje aktom, pretačući motiv u ritam, ritam u misao, misao u komunikaciju, koja je krajnja intencija svakog umjetničkog djela.
Josipa Bubaš

Izložbu Ane Čolaković “Mali Akt” možete pogledati od 12.10. do 02.11. u Galeriji Razvid, Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić radnim danom od 16-20 h, osim četvrtkom.