Nova izložba u Muzeju Matije Skurjenija

NE PROPUSTITE NOVOSTI

U Četvrtak, 14. listopada 2021. u 19:30 sati u Muzeju Matije Skurjenija otvara se samostalna izložba slika akademskog slikara Jaroslava Nováka, naziva: ˝Prema smislenoj/smislenijoj svarnosti˝. Istaknutom slovačkom umjetniku, će ovo biti prva izložba u Hrvatskoj.

Jaroslav Novák rođen je 28. prosinca 1961. u Trenčinu u Slovačkoj. Između 1981. i 1987. studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi. Bio je student doc. Ivan Vychlopena, doc. Milan Rašla i kod prof. Oto Luptáka. U Bratislavi je živio do 1998. godine, a kasnije se preselio u Sládkovičovo, gdje danas živi i radi . Od 2014. bavi se uglavnom ˮslobodnimˮ slikarstvom. Izlagao je samostalno u Sládkovičovo, Bratislavi, Banskoj Bistrici, Pragu i Budimpešti. Njegovi radovi nalaze se u privatnim zbirkama u Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj i SAD-u.

“Jaroslav Novák slikar je s jedinstvenim osjećajem za boje. Njegove su slike žive i eruptivne, pune energije, izraza i pokreta. Slika posebno velike formate, a gledatelju je često potrebna prostorna udaljenost da osjeti njihovu dubinu i izražajnu moć. U svom radu preferira ulje i akril, ali često različite kombinacije tehnika, pri čemu ne koristi samo prirodna svojstva obojenog materijala, već na površinu platna nanosi i razne, osobito tekstilne materijale. Slojevitošću i gužvanjem postiže se različite strukture koje lome svjetlost i stvaraju osjećaj tajanstvenosti i jedinstvenosti. Često kombinira takvu strukturnu, čak i reljefnu sliku, s nježnim, tekućim rukopisom četke, stvarajući u jednom djelu iluziju dva različita svijeta u kojima njegove priče oživljavaju.” Mária Horváthová

Slike možete pogledati na online galeriji Jaroslava Nováka

Izložba će biti otvorena do nedjelje, 28. studenog 2021. uz pridržavanje epidemioloških mjera. U muzeju može boraviti najviše 45 osoba istovremeno, na sve tri etaže.